VIDEO Incredibila poveste a lui „Bravo November”, elicopterul Chinook care nu s-a predat niciodată

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.08.2023 - 21:31
Incredibila poveste a lui „Bravo November”, elicopterul Chinook care nu s-a predat niciodată - Foto: https://www.thedrive.com

Incredibila poveste a lui „Bravo November”, elicopterul Chinook care nu s-a predat niciodată.

SHARE

Incredibila poveste a lui „Bravo November”, elicopterul Chinook care nu s-a predat niciodată.

Elicopterul de transport greu CH-47 Chinook în serviciul Marii Britanii este unul dintre primele sosite în țară și este și astăzi operațional.  

Incredibila poveste a lui „Bravo November”, elicopterul Chinook care nu s-a predat niciodată

Acest Chinook, cunoscut sub numele de „Bravo November”, a evitat distrugerea de mai multe ori în timpul Războiului Falkland din 1982. 

De atunci, patru dintre piloții săi au primit Distinguished Flying Cross în diferite misiuni operaționale.

Bravo November a fost în lotul inițial de 30 de Chinook HC1 comandat de Royal Air Force (RAF) în 1978, primul care a sosit în Regatul Unit la 22 noiembrie 1980. 

Numele a fost derivat din codul de două litere al elicopterului, „BN”, deși era cunoscut oficial ca ZA718, conform sistemului de numere de serie militare britanice.

Când Argentina a invadat Insulele Falkland din Atlanticul de Sud, un teritoriu aflat în dispută cu Marea Britanie, la 2 aprilie 1982, Bravo November a fost repartizat Escadronului nr. 18, singurul operator Chinook al RAF la acea vreme, cu sediul la RAF Odiham, Hampshire, în sud-vestul Angliei.

Elicopterele au fost încărcate pe puntea navei container Atlantic Conveyor, rechiziționată de armata britanică, pornind astfel spre zona de război.

Bravo November a fost primul care a decolat de pe puntea navei, la 25 mai, într-un zbor de probă. 

La scurt timp după ce a părăsit Atlantic Conveyor, două rachete antinavă Exocet lansate de avioanele de luptă Super Etendard ale Marinei Argentinei au lovit-o în babord. 

Nava, cu stocuri de muniție depozitate sub punți, a fost cuprinsă de foc imediat și 12 membri ai echipajului au murit. Șase Wessex, trei Chinook și un Lynx au fost distruse. 

Bravo November a aterizat pe portavionul HMS Hermes, apoi a plecat în misiune spre East Falkland a doua zi.

Aici, detașamentul redus în urma tragediei al Escadrilei nr. 18 a stabilit o bază cu un singur elicopter, două echipaje de patru oameni, nouă tehnicieni și zece personal de sprijin.

Rolul vital l-a avut Bravo November, în transportul de muniție pentru artileria britanică, ce implica paleți de zece tone atârnați sub fuzelaj.

De cele mai multe ori, în lipsa celor distruse, Bravo November a operat peste greutatea maximă totală.

Bravo November a avut din nou noroc în seara zilei de 30 mai, în timpul unui raid nocturn al Royal Navy asupra unei poziții argentiniene de pe Mount Kent, East Falkland.

Singurul supraviețuitor în războiul pentru Insulele Falkland

Elicopterul căra trei tunuri de 105 mm (două în fuzelaj, unul suspendat), plus 22 de militari. Deși echipat cu un sistem primitiv de vedere pe timp de noapte (NVG), Bravo November, care zbura la nivel jos, prin zăpadă, a fost orbit și imediat a izbucnit o luptă între trupele britanice și argentinene.

Iluminarea cabinei Chinook-ului s-a defectat, cufundându-l în întuneric, ceea ce aproape că l-a doborât. Restul operațiunii de descărcare a fost efectuată cu lanterne portabile, după care elicopterul s-a pierdut din nou în noapte.

Citește și: Umilitor pentru ruși: Drone australiene din carton au făcut prăpăd la baza aeriană din Kursk

La 2 iunie, Bravo November a jucat un rol crucial în operațiunea de asigurare a așezării Fitzroy, o zonă importantă de înălțime din East Falkland.

Pentru această misiune, nu mai puțin de 81 de parașutiști, de două ori capacitatea normală, au fost înghesuiți în elicopter, împreună cu armele lor, iar, din nou, vremea a fost rea, cu nori groși.

Piloții au zburat la joasă altitudine și s-au bazat pe caracteristicile solului pentru a-și găsi drumul, dar vârfurile dealurilor erau ascunse. După o călătorie stresantă, trupele au fost livrate cu succes, iar Chinook a dus alți 75 de parașutiști la Fitzroy pentru a ajuta la asigurarea obiectivului.

Citește și: VIDEO Ucrainenii au inventat o rachetă și au distrus sistemul „de neînvins” al Rusiei, S-400

Bravo November a continuat să mute artileria oriunde a fost nevoie în jurul Insulelor Falkland, zburând uneori până la de 15 ori pe zi. Alte mărfuri au inclus Sea Kings avariate și militari răniți, ca de exemplu incredibilul număr de  64  evacuați într-un singur zbor la 8 iunie.

În timpul campaniei, Bravo November înregistrase peste o sută de ore de zbor și transportase 1.500 de soldați, 95 de victime, 650 de prizonieri de război și 550 de tone de marfă. Și a fost singurul supraviețuitor, cel mai norocos elicopter britanic, care nu și-a dezamăgit niciodată piloții.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te