VIDEO Imagini apocaliptice în Mariupol. Cum arată orașul universitar după "vizita" rușilor

DE Daniel Toșa | 03.11.2022 - 11:42
Imagini apocaliptice în Mariupol. Cum arată orașul universitar după "vizita" rușilor - FOTO: Profimedia

Orașul vibrant de odinioară a devenit între timp un simbol al devastării totale și nediscriminatorii provocate de bombardamentele rusești.

SHARE

Câteva imagini surprinse astăzi în Mariupol arată amploarea dezastrului apocaliptic pe care a creat-o armata rusă în Ucraina.

Orașul, odinioară fiind un centru universitar și totodată un important HUB maritim, unde străzile răsunau de forfota studenților și a oamenilor care mergeau la serviciu, devenit ulterior simbolul rezistenței ucrainene, arată acum ca într-un film postapocaliptic.

Locuitorii s-au ascuns luni de zile în subsolurile clădirilor de apartamente și ale fabricilor, fără apă, electricitate sau încălzire. Ultimii apărători ai Mariupolului s-au predat la 16 mai. Numărul exact al victimelor civile este necunoscut, estimările fiind de ordinul miilor. Se crede că multe cadavre au rămas sub ruine.

Citește și: Mircea Geoană, la Newsweek Defense Summit: „Marea Neagră este mai relevantă strategic decât oricând”

În opinia Rusiei, această situație restaurează "ordinea naturală aici", împodobind ruinele clădirilor cu tricolorul său.

Primarul orașului, instalat de Rusia, a propus să forțeze prizonierii de război ucraineni să reconstruiască Mariupol, dar a abandonat ideea deoarece convențiile internaționale o interzic, a declarat acesta pentru agenția de știri de stat rusă TASS.

Citește și: ALERTĂ Halep, acuzată oficial de dopaj. Variante de apărare de coșmar. Una îi aduce 3 ani suspendare 

Rusia încearcă acum să demonstreze că poate îmbunătăți bunăstarea materială a rezidenților și să restabilească un fel de normalitate. Cu cât mai mulți civili rămân în Mariupol, cu atât mai mult poate pretinde legitimitate. De asemenea, ar complica orice încercare viitoare a Ucrainei de a recuceri orașul.

Eforturile Moscovei se lovesc de realitatea că până la 90% din clădirile rezidențiale au fost avariate sau distruse în bătălia pentru oraș, potrivit estimărilor Națiunilor Unite. Infrastructura din Mariupol, precum și oțelăria masivă care îi alimenta economia, sunt, de asemenea, distruse. Repararea pagubelor va costa nu mai puțin de 14 miliarde de dolari, spun oficialii ucraineni.

Oficialii ruși care au vizitat orașul în ultimele luni au pozat triumfător în mijlocul ruinelor, promițând să reconstruiască. Președintele Vladimir Putin a aprobat în iulie un plan general de 100 de pagini pentru reamenajare, care subliniază prioritățile până în 2040. Unii oficiali au indicat Groznîi, orașul pe care Rusia l-a distrus și apoi reconstruit în Cecenia, ca exemplu pentru viitorul luminos al Mariupolului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te