Înregistrarea arată un impact asupra unui lansator rusesc aflat în poziție de luptă - modulul armei era îndreptat în sus, iar în orice moment lansatorul ar fi putut trimite rachete, maxim 30 sau 12 (în funcție de calibrul rachetelor utilizate - 220 sau 300 mm).
Citește și: Ucrainenii au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk. Soldații ruși, încercuiți pe frontul rusesc
Lansatoarele au fost observate de un vehicul aerian fără pilot FlyEye polonez, fabricat de Grupa WB. Drona poate fi recunoscută după imaginea stabilizată a camerei și un marker roșu caracteristici afișate pe ecran, arată defence24.pl.
VIDEO „HIMARS” rusești, distruse cu arme din Polonia, SUA și Ucraina. Sistemul costă 4.000.000$
Apoi a fost efectuat un atac - scopul inițial a fost probabil în frângerea sistemului cu o singură rachetă GMLRS lansată de un lansator MLRS/HIMARS. Totuși, ucrainenii au trimis și o dronă FPV către lansator. Și el a fost cel care a desăvârșit opera de distrugere.
Rachetă GMLRS, probabil echipată cu un focos AW (Alternative Warhead) cu 170.000 de bile de tungsten. Distrugerea finală a lasatorului rusesc s-a realizat de o dronă FPV care a lovit vehiculul, provocând un incendiu și detonarea muniției.
Destruction of the Russian Uragan-1 MLRS on the BAZ chassis Kursk region. First, the strike was carried out by a FPV drone, then HIMARS arrived.
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) May 13, 2025
This is only the second confirmation of the loss of the Russian Uragan-1 on the BAZ chassis. (51.4554722, 34.5064444)… pic.twitter.com/GqKDcnpO4j
Dronele și-au făcut treaba
Neutralizarea completă a lansatorului Uragan a fost realizată sisteme din Polonia, Statele Unite și Ucraina. Dronă de recunoaștere FlyEye, rachetă GMLRS și dronă FPV fabricată în Ucraina.
Citește și: VIDEO HIMARS distruge în premieră lansator nord-coreean KN-09. Atacul nimicitor a avut loc în Rusia
Uragan-M1 este o versiune modernizată a lansatorului BM-27 Uragan. Principala modificare constă în utilizarea containerelor modulare de lansare care permit utilizarea atât a rachetelor de calibru 220 mm din sistemul Uragan, cât și celor de 300 mm din sistemul Smiercz. Raza de acțiune a sistemului este de la 70 km și 200 km. Uragan-M1 este un cvasi-analog al sistemului de rachete HIMARS.