VIDEO Forțele speciale ale Ucrainei îi decimează pe mercenarii ruși pro-Assad în Siria

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.06.2024 - 16:59
Forțele speciale ale Ucrainei îi decimează pe mercenarii ruși în Siria - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Forțele speciale ale Ucrainei îi decimează pe mercenarii ruși pro-Assad în Siria. După ce au fost văzuți în Sudan, luptând împotriva mercenarilor ruși, forțele speciale ucrainene și-au făcut simțită prezența în Siria.

SHARE

Forțele speciale ale Ucrainei îi decimează pe mercenarii ruși pro-Assad în Siria.

Forțele speciale HUR ucrainene atacă punctele de control ale rușilor, fortificațiile, patrulele și convoaiele cu echipamente militare în zona Înălțimilor Golan din Siria.

Videoclipurile exclusive obținute de Kyiv Post din surse din cadrul Direcției de Informații Militare a Ucrainei (HUR) arată forțe speciale ucrainene și rebeli sirieni care distrug pozițiile mercenarilor ruși în Siria. Videoclipul este datat martie 2024.

Forțele speciale ale Ucrainei îi decimează pe mercenarii ruși pro-Assad în Siria

Echipa specială HUR „Himik”, în colaborare cu opoziția siriană, atacă mercenarii ruși care luptă alături de regimul Bashar al-Assad în Siria.

Lupta activă este în desfășurare în partea de sud a țării, în special în zona Înălțimilor Golan, unde forțele ruse sunt concentrate în prezent pentru a împiedica Israelul să lovească pozițiile milițiilor susținute de Iran.

Potrivit unei surse Kyiv Post din HUR, de la începutul anului, rebelii, sprijiniți de militarii ucraineni, au provocat numeroase lovituri asupra pozițiilor militare rusești care conduc „Gruparea de forțe ale Armatei Federației Ruse în Republica Arabă Siriană.”

Această „grupare” de forțe include militari ruși dislocați din baza Hmeimim, mercenari ruși Wagner, care au fost primii trimiși în Siria, plus miliții sponsorizate de Iran.

Ucrainenii și rebelii sirieni atacă constant punctele de control ale „grupării” ruse, bazele fortificate, patrulele, coloanele de vehicule militare și alte ținte.

Aceste atacuri includ utilizarea de lansatoare de grenade și rachete, mortiere „Tarab” improvizate pentru a ataca pozițiile defensive și plantarea de dispozitive explozive comandate de la distanță prin cablu, pentru atacarea vehiculelor, o metodă des folosită în Afganistan de către talibani. 

Ucrainenii, după ruși în Siria și Sudan

Putin a desfășurat mii de soldați în Siria din 2015, pentru a-l ține la putere pe Bashar al-Assad în timpul revoluției poporului care s-a transformat într-un război.

Rușii au desfășurat trupe permanent, iar Iranul a trimis miliții șiite de partea regimului Assad. 

Citește și: VIDEO Serviciile speciale ale Ucrainei interoghează mercenari ruși în Sudan. Ce obiective au?

Însă, după eșecul operațiunii speciale din Ucraina ce se voia de câteva zile, Moscova a mutat unele trupe și echipamente din Siria pe câmpul de luptă ucrainean în toamna anului 2022. 

Militarii ruși rămași au înființat mai multe centre de recrutare de mercenari pentru a fi desfășurați în Ucraina.

Recrutarea de mercenari se desfășoară sub supravegherea „Centrului pentru Reconcilierea Părților și Controlul Mișcării Refugiaților” din Baza Aeriană Hmeimim ocupată de Rusia.

Citește și: VIDEO Ucraina îi aruncă în aer pe ruși și în Sudan. Îi vânează cu drone de 1.500 $ bucata

Acolo, mercenarilor li se eliberează pașapoarte rusești și apoi sunt mobilizați în Forțele Armate Ruse.

În mai 2023, șeful HUR, Kirilo Budanov, a declarat că va „distruge criminalii de război ruși oriunde în lume, oriunde s-ar afla”, cu ocazia prezenței militarilor săi în Sudan.

Un videoclip anterior, exclusiv, obținut de Kyiv Post în februarie, arată forțele speciale ucrainene interogând mercenari ruși Wagner în Republica Sudan.

Alte imagini arată un operator ucrainean interogând un prizonier vorbitor de limbă rusă. El mărturisește că face parte dintr-un grup de mercenari Wagner care au fost trimiși în Sudan pentru a răsturna guvernul local.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te