VIDEO Ucraina îi aruncă în aer pe ruși și în Sudan. Îi vânează cu drone de 1.500 $ bucata

DE Adina Mutăr | 31.01.2024 - 16:43
Ucraina îi aruncă în aer pe ruși și în Sudan. Îi vânează cu drone de 1.500 $ bucata - Foto: agenzianova.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina îi aruncă în aer pe ruși și în Sudan. Îi vânează cu drone de 1.500 $ bucata. Un nou video a apărut pe rețelele de socializare în care se spune că aceste operațiuni în Sudan sunt executate de Forțelor speciale, ale serviciilor secrete ucrainene GUR.

SHARE

Ucraina îi aruncă în aer pe ruși și în Sudan. Îi vânează cu drone de 1.500 $ bucata.  Portalul ucrainean „Kyiv Post” a postat un nou video cu operațiunile speciale ale GUR în Sudan împotriva forțelor ce țin de grupul rus de mercenari Wagner și de cele ale Kremlinului.

Dronele folosite, observate în videoclip, sunt disponibile comercial și costă în jur de 1.500 - 2000 de dolari, fiind utilizate pe scară largă de ucraineni pe front, potrivit CNN.

Aceste drone au fost implicate în cel puțin opt dintre lovituri, textul în ucraineană fiind văzut pe controlerul dronei.

Ucraina îi aruncă în aer pe ruși și în Sudan. Îi vânează cu drone de 1.500 $ bucata 

Experții au mai spus că tacticile folosite – și anume modelul de drone care se aruncă direct în ținta lor – sunt extrem de neobișnuite în Sudan și în general în regiunea Africii.

Dronele cu vizualizare la prima persoană (FPV) permit piloților să vadă operațiunea prin camera dronei, folosind un monitor pentru a urmări transmisia în direct.

Drona pare a fi DJI MAVIC 3, cu o distanță maximă de zbor de 30 de kilometri, o rază de transmisie video de 15 kilometri și 46 de minute de timp de zbor, ceea ce ar indica faptul că pilotul ar fi operat drona foarte aproape de desfășurarea operațiunii.

În videoclipul care arată monitorul controlerului dronei, este vizibil text în engleză și ucraineană, inclusiv „Зупинити” sau „Stop”.

Operatorul de drone, care pare a fi străin, poate fi văzut și în reflexia controlerului, dar operatorul poartă cagulă și nu este identificabil.

Un cercetător britanic care conduce Caliber Obscura, un site web care identifică armele, a analizat filmările pentru CNN și a spus că dispozitivul se potrivește cu cele folosite de forțele ucrainene pentru a controla dronele DJI MAVIC.

Portalul ucrainean „Kyiv Post” a publicat și în noiembrie două videoclipuri în care apar presupuși agenți ai forțelor speciale ucrainene GUR angajați într-o operațiune de „neutralizare” a milițiilor grupului Wagner din Sudan, precum și alți indivizi legați de armata Federația Ruse.

Luptele dintre ucraineni și ruși în Sudan durează de câteva luni

În imaginile video filmate noaptea de o dronă folosind imagini în infraroșu se vede o unitate de ofițeri în jurul unei clădiri, cu țintele din interior evidențiate în montajul video.

Un bărbat folosește un lansator de rachete portabil pentru a trage prin fereastra unei clădiri, în timp ce urmează o serie de explozii.

Filmul prezintă și imaginea noaptea, fără infraroșu, cu fotografiile și exploziile ulterioare.

Citește și: VIDEO Dronă ucraineană păcălește sistemul antiaerian rus de 200.000.000$. Aruncă în aer o rafinărie

Al doilea videoclip este filmat în timpul zilei, din nou dintr-un aparat ce zboară la  200-400 de metri deasupra solului, urmărind un număr de ținte, soldați care alergă pe străzile unui oraș dens populat.

Mai multe explozii, de la cele ale unei grenade la cele ale unui obuzier de calibru mediu, pot fi văzute în apropiere.

Citește și: VIDEO Ucraina continuă să atace în Crimeea. Acum a spulberat stația radar rusească

În septembrie anul trecut, postul de televiziune american CNN a dezvăluit că serviciile speciale de la Kiev au fost responsabile pentru o serie de atacuri și sabotaj comise recent în zona Khartoum împotriva Forțelor de Sprijin Rapid (RSF), o facțiune din conflictul civil din Sudan susținută de Rusia.

Ancheta CNN arată că recentele atacuri împotriva RSF, în care s-au folosit drone și dispozitive explozive, sunt executate de „o forță militară non-sudaneză”, afirmând că „serviciile speciale ucrainene sunt probabil responsabile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te