VIDEO Finlanda are o artilerie „dedicată” Rusiei și spioni vorbitori de limba rusă

DE Elena Andrei | Actualizat: 22.05.2022 - 10:14

Finlanda și Suedia sunt pregătite să încheie statutul de decenii de neutralitate și să se alăture NATO și au cu ce. Finlanda vine în Alianță cu un arsenal formidabil de artilerie și capacități de spionaj de top.

SHARE

Prin războiul împotriva Ucrainei, Rusia a „reușit” să aibă graniță cu NATO pe o porțiune de 1.287 de kilometri, prin două armate de vârf.

Șeful NATO, Jens Stoltenburg, a declarat că Finlanda și Suedia vor fi primite „cu brațele deschise” și este ușor de înțeles de ce. Aceste țări aduc zeci de mii de trupe, un arsenal formidabil de artilerie, capacități de spionaj de top și unele dintre cele mai silențioase și mai mortale submarine din lume.

Și, în mod esențial, toate aceste întăriri vor fi poziționate aproape de statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, care constituiau de mult timp cel mai slab punct al NATO, vulnerabile la un posibil atac din partea Rusiei.

Jonathan Eyal, de la Royal United Services Institute, a declarat pentru The Times că Finlanda are capacități „de legendă” în a colecta informații, inclusiv un număr mare de spioni vorbitori de limbă rusă și cu mare competență în descifrarea mișcărilor trupelor ruse.

Trupele finlandeze sunt pricepute la lupte pe terenul țării, care constă în mare parte din păduri dese, lacuri și un arhipelag sudic ceea ce constituie un câmp de luptă mult mai dificil decât câmpurile larg deschise ale Ucrainei.

Citește și

Macron promite că va proteja securitatea Republicii Moldova

VIDEO Rusia renunță la blocada din Marea Neagră, după ce rachete Harpoon ale SUA ajung la ucraineni

Este o lecție pe care Rusia a învățat-o deja pe calea grea, după ce a pierdut 150.000 de soldați în timpul Războiului de Iarnă din 1939.

Doar un singur lunetist finlandez - legendarul Simo Häyhä, supranumit „Moartea Albă” - este creditat că a ucis 500 dintre militarii Moscovei.

Sami Nurmi, unul dintre generalii de top ai Finlandei, și-a amintit de acel război când a declarat recent pentru The National:

„Suntem un popor simplu și încăpățânat, dar este și istoria noastră, acea tradiție și amintirile pe care le avem despre cel de-al Doilea Război Mondial. Nu am avut niciodată încredere în vecinul nostru de la est atât de mult încât să renunțăm la recrutarea generală sau la dezvoltarea apărării noastre, așa că am păstrat întotdeauna probabilitatea ca o forță militară să fie folosită împotriva noastră”.

Suedia nu are graniță terestră directă cu Rusia, dar, peste Marea Baltică, se află enclava europeană a Rusiei, Kaliningrad, de unde cel mai probabil poate veni un atac.

Ca atare, forțele și rezervele sale terestre nu se potrivesc cu cele ale Finlandei, dar are o gamă uriașă de nave de atac rapid, o forță aeriană mai mare și unele dintre cele mai silențioase și mai mortale submarine din lume.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te