Turcia, membră NATO de peste 70 de ani, s-a plâns de acțiunile provocatoare repetate și de retorica Greciei în regiune în ultimele luni, inclusiv de înarmarea insulelor din apropierea țărmurilor turcești, care sunt demilitarizate conform obligațiilor din tratat.
Erdogan afirmă că astfel de acțiuni reduce eforturile de bună credință în vederea păcii.
„Am tras cu Tayfun. Care este raza de acțiune a lui Tayfun? 561 de kilometri. Ce au făcut grecii? Au intrat în trepidații. Ziarele au făcut imediat titluri de primă pagină: "Vor lovi Atena". Noi nu avem o astfel de problemă atâta timp cât nu vă puneți cu noi în Marea Egee. Atâta timp cât nu vă puneți cu noi în Marea Egee, nu ne vom pune cu voi", a declarat Erdogan în cadrul unei ceremonii în provincia sudică Antalya.
Citește și
Ucigașul a patru studenți din Idaho, doctorand în criminologie. Voia „crima perfectă”
NATO a refuzat cererea Serbiei de a-și desfășura trupe în Kosovo. Vucic: „E dreotul nostru”
În octombrie, Turcia a testat racheta balistică cu rază scurtă de acțiune Tayfun produsă pe plan intern. Racheta poate lovi o țintă la o distanță de 561 de kilometri.
Erdogan a salutat industria națională de apărare în creștere a Turciei, spunând că țările sunt pline de invidie din cauza dronei de luptă Bayraktar TB2 și avionului de luptă fără pilot Kizilelma, produse pe plan intern.