Marele mister al războiului din Ucraina: A trimis România avioane MIG-29 și tancuri pe front?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.02.2025 - 18:26

Oresa militară din UCraina se întreabă, azi, dacă a trimis România avioane MIG-29 și tancuri pe front? Ei pleacă de la anumite indicii și insistă pe misterul care învăluie ajutorul militar dat Ucrainei de către România.

SHARE

Bucureștiul în rapoartele sale oficiale nu a dezvăluit volumul și gama de asistență militară acordată Ucrainei, care a fost oferită de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. 

Excepție a făcut transferul unei baterii a sistemului de apărare aeriană Patriot, care oricum făcea subiectul presei internaționale, iar președintele american Joe Biden intervenise public pentru ca România să dea bateria.

Marele mister al războiului din Ucraina: A trimis România avioane MIG-29 și tancuri pe front?

 O altă excepție a fost dezvăluirea unui centru de pregătire de la Baza 86 Aeriană a Forțelor Aeriene Române pentru piloții ucraineni de F-16, dar apoi s-a așternut din nou tăcerea.

În ciuda mulțumirilor exprimate de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, omologului român, Klaus Iohannis, pentru ajutorul militar acordat, în general, despre aprovizionarea  Ucrainei din partea României nu există decât presupuneri pe baza unor date din surse deschise, nu foarte clare.

Defense Express Ukraina consideră că informațiile din acest segment sunt clasificate fără motiv, pentru că „marcajul Cugir” pe echipamentul militar ce operează în Ucraina dă oricum în vileag proveniența ajutorul. 

Revista de specialitate enumeră câteva dintre armele primite de la România: arme de calibru mic și muniție de la Uzina Mecanică Cugir, APR-40 MLRS, „obuziere de 122 mm” (probabil copii românești ale tunurilor autopropulsate 2S1 „Gvozdika”), și vehicule blindate TAB-71 din epoca Pactului de la Varșovia.

În același timp, Defense Express subliniază că principalul mister în acest caz este dacă România și-a transferat MiG-29 și T-72 ca parte a asistenței militare Ucrainei, care au fost dezafectate și depozitate pentru conservare începând cu februarie 2022.

Avionul supersonic de superioritate aeriană MiG-29 a fost cel mai avansat tip de aparat de zbor din dotarea Aviaţiei Militare Române. Intrat în serviciul operativ în URSS în anul 1983, a fost construit în peste 1.500 de exemplare şi exportat în mai mult de 30 ţări, printre care Germania de Est, India, Iran, Irak, Libia, Peru, Polonia, România, Siria, Sudan sau Iugoslavia.

Din 2022 au existat discuții despre avioanele MiG-29 ale României, în contextul în care făcea referire la situația din Ucraina și posibilitatea ca Polonia să trimită avioane MiG-29 în Ucraina.

Statele Unite au lansat un apel către țările est – europene, de a ceda sau de a vinde Ucrainei avioanele de proveniență sovietică, întrucât asemenea aeronave ar putea fi recondiționate și pilotate fără probleme de militarii ucraineni.

La 17 martie 2023, Guvernul Slovaciei, în cadrul unei reuniuni extraordinare, a decis să trimită 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina. 

Și România ar fi putut obține rapid atât avantaje financiare, cât și o bună imagine internațională. 

Avioanele MiG-29 românești, 18 la număr, sunt avioane care au fost conservate și sunt cu resursă intactă. Polonia s-a oferit să cumpere, pentru a le da Ucrainei. Romtehnica a primit de-a lungul timpului multe  solicitări de achiziție sau achiziție pe piese, motoare sau alte subansamble ale acestui tip de avion.

Forțele Aeriene Poloneze au operat o flotă de 22 de avioane de vânătoare MiG-29A Fulcrum cu un singur loc și 6 avioane de antrenament MiG-29UB Fulcrum cu două locuri, aducând flota sa totală la 28 de avioane MiG-29.

Citește și: Polonia trimite Ucrainei peste 10 avioane MiG-29. NATO îi asigură securitatea spațiului aerian

Polonia a trimis Ucrainei avioane MiG-29, NATO dând asigurări că îi va proteja spațiului aerian până la sosirea noilor achiziții.  Astfel, a livrat un total de 14 MiG-29 în 2023, patru în aprilie, urmate de alte zece în mai.

Despre ce s-a întâmplat cu MiG-urile românești, nu se știe. Nici dacă România a dat tancurile T-72 de origine sovietică, pe care Rusia, dar și Ucraina încă le folosesc pe front.

Este adevărat că Rusia amenință toate țările care acordă ajutor militar Ucrainei, în special pe cele care dau același tip de armament folosit și de ruși, dar nu aceasta poate fi motivația secretizării.

În primul rând, Putin este vehement în privința avioanelor date Ucrainei, care i-ar amenința superioritatea aeriană.

Un raport al Poloniei pe această temă arăta că motivul secretizării ajutorului militar acordat de România Ucrainei pare a fi opoziția populației, care nu ar dori să se întâmple acest lucru.

Citește și: „NATO în format mic”, discuții despre trupe de menținere a păcii în Ucraina. România nu a participat

Desigur, există un segment de populație care nu dorește să ajute Ucraina, iar acest lucru s-a văzut și în alegeri, când au fost pe „val” cei ce și-au însușit propaganda rusă că războiul lui Putin în Ucraina este „legitim”.

Însă, această secretizare creează mai multe probleme României, prin însăși faptul că propaganda rusă găsește „teren deschis” și folosește în mod activ această temă pentru campanii de dezinformare împotriva Bucureștiului și a guvernanților care aprobă ajutorul militar acordat Ucrainei. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te