VIDEO Cum îi atacă pe ruși racheta făcută de SUA special pentru Ucraina? I se spune „bestia”

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.02.2024 - 13:23

O bombă care îi va ataca pe ruși a fost făcută special de SUA pentru Ucraina. I se spune „bestia” are o autonomie de 150 de kilometri și este o combinație între rachetă și bombă. Poate schimba soarta războiului.

SHARE

Se așteaptă ca armata ucraineană să primească în orice moment rachetele GLSDB americane. Specialiștii o numesc o adevărată "bestie" care poate schimba situația de pe front.

Citește și: FOTO Ucrainenii au spulberat cu rachete HIMARS oficialii ruși care se bucurau că au capturat un sat

VIDEO Cum îi atacă pe ruși racheta făcută de SUA special pentru Ucraina? I se spune „bestia”.

Puține arme moderne sunt atât de admirate ca GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb). Se pare că această bombă a absorbit toate cele mai bune caracteristici: este precisă, ieftină și ușor de folosit. Și, cel mai important, GLSDB va ajunge în curând în mâinile armatei ucrainene, scrie unian.net

Citește și: Militarii americani, în misiuni de poliție aeriană pe cerul României. 4 avioane F-16, în Baza Borcea

GLSDB se află deja în Ucraina

În ultima zi a lunii ianuarie, în cadrul unei ședințe de informare la Kiev, adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland a confirmat oficial că rachetele-bombă GLSDB au fost deja livrate Ucrainei și că acestea sunt în drum spre front. 

"Aceasta include noi investiții și noi sisteme de armament, cum ar fi bombe ușoare cu diametru mic, care sunt deja în drum spre front, precum și sprijin pentru reconstruirea bazei industriale de apărare a Ucrainei și a noastră, pentru a ne asigura că putem continua să luptăm împotriva celor care vor să ne fure libertatea", a declarat Nuland.

Bomba GLSDB este una dintre cele mai recente dezvoltări ale complexului militar-industrial american și nu a mai fost folosită niciodată în luptă. Având în vedere declarația lui Nuland, este aproape sigur că Ucraina va fi prima care va face acest lucru.

Ce este GLSDB - bombă sau rachetă?

GLSDB a fost creat în măruntaiele grupului american Boeing și suedez Saab. Nu este nimic surprinzător în acest lucru: cooperarea internațională în astfel de proiecte complexe este de mult timp o normă, iar Suedia este în mod tradițional o țară cu unul dintre cele mai dezvoltate complexe militar-industriale.

Cu toate acestea, americanii sunt "vioara întâi" aici. GLSDB se bazează pe GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB, tradus ca bombă cu diametru mic), a cărei producție a început în 2005. 

Bomba GBU-39 și versiunea sa modernizată, GBU-53, au fost folosite de mult timp de aviația occidentală, iar GLSDB nu este altceva decât o GBU-39 montată pe un șasiu. Acestea sunt lansate în același mod ca și alte rachete pentru HIMARS, adică de la suprafață. 

Cum funcționează GLSDB?

După ce boosterul ridică bomba la o altitudine mare, aceasta se separă, aripile se deschid, iar acest lucru permite bombei să planeze spre țintă. Aceasta are o rază de acțiune de 150 de kilometri: aceasta este aproximativ aceeași cu cea a rachetelor ghidate ATACMS (Ucraina a primit aceste rachete cu o rază de acțiune de 165 de kilometri) și de două ori mai mare decât proiectilele GMLRS (85 de kilometri) care sunt furnizate în mod activ Ucrainei.

Racheta GLSDB poate fi lansată la altitudine și planificată pe o traiectorie aleasă. Bomba permite o acoperire la 360 de grade pentru unghiuri de atac înalte și joase, survolarea pentru a ataca ținte în munți sau întoarcerea la o țintă în spatele unui vehicul de lansare dezactivat la o distanță de până la 70 de kilometri. Toate acestea o fac o armă cu adevărat versatilă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te