După o noapte cu 4 alarme antiaeriene la distanță de cca 1-2 ore una de cealaltă, dimineața a început cu o nouă alertare a cetățenilor, la 9.40, întrucât au fost detectate avioane MiG-31K care au decolat de pe aeroportul “Akhtubinsk” din regiunea Astrakhan, conform canalului de Telegram al „Kyiv Info”.
Corespondență din Ucraina. Cum încep diminețile în Harkov în vremuri de război
Acest tip de avioane poate lansa rachete hipersonice Kh-47M/2 Dagger. Tot în această dimineață au fost observate mișcări ale unei nave dotate cu rachete supersonice 3M-54 Kalibr.
De asemenea, în cursul nopții rușii au lansat drone ca ținte false pentru a testa sistemele antiaeriene ucrainene, observând modul de reacție al acesteia. Au fost trimise asupra Ucrainei 14 drone Shahed, dintre care 11 au fost doborâte.
Citește și: VIDEO Atac cu drone în Rusia. Una s-a prăbușit lângă o stație Gazprom din regiunea Moscova
Noua tactică a rușilor este de a lansa mai întâi atacuri cu drone și pare menită unei pregătiri mai atente a atacurilor cu rachete lansate inclusiv de pe mare. Ucrainenii le consideră repetiții ale rușilor pentru atacuri de amploare mai mare în viitorul apropiat.
Astfel că micul dejun ori cafeaua de dimineață sunt adesea însoțite în Harkov și în multe alte localități ucrainene de amenințarea rusă. Sigur că viața merge mai departe și că oamenii își văd de treburile și problemele lor, riscul reprezentat de rachete și drone devenind o rutină.
Citește și: VIDEO Rusia amenință cu Tsar Bomba, ce ucide 6 milioane de oameni. Ce poate „primi” în schimb
În cursul dimineții de astăzi a nins cu fulgi mari în Harkov. Suntem obișnuiți să asociem un astfel de fenomen meteorologic cu bucuriile copilăriei.
Dramatic este că tot ceea ce ar părea un moment de frumusețe a naturii, în contextul războiului este amestecat într-o manieră aproape suprarealistă cu alarmele antiaeriene, cu exploziile bombardamentelor și cu moartea din proximitate.
Aseară am ajuns în Harkov după un drum cu trenul din Kiev, parcurs în 5 ore și în condiții foarte bune, acesta încăpățânându-se să nu întârzie nici măcar un minut.
Am întâlnit voluntari americani și britanici veniți să ajute la deminarea zonelor afectate de conflict.
Teritorii vaste din Ucraina sunt acum ocupate de câmpuri de mine, ceea ce afectează agricultura și bunul mers al vieții oamenilor, reprezentând un risc permanent. Va fi nevoie de un efort însemnat și îndelungat pentru a înlătura acest pericol.
În curând voi reveni cu noi istorii despre impactul acestui război lumii noastre.
Remus Cernea este corespondentul Newsweek în Ucraina