China etalează rachetele uriașe PL-17 destinate să distrugă ținte SUA. Pot zbura 400 kilometri, depășind capacitățile rachetei PL-15, considerată până acum „cea mai bună și cea mai rea armă aeriană a Chinei”.
Acestea puteau fi desfășurate și pe avioanele de vânătoare Su-35 importate de China din Rusia.
China etalează rachetele uriașe PL-17 destinate să distrugă ținte SUA. Pot zbura 400 kilometri
Beijingul a dezvoltat în ultimii ani arme aeriene adaptate pentru a viza mijloacele aeriene americane ce alimentează forțe combatante, cum ar fi cisternele aeriene și platformele cu senzori și noduri de comunicații ce operează adesea în spate, dar relativ aproape, de liniile frontului.
China știe că puterea aeriană americană și aliată constă în cooperare ca o echipă profund conectată în rețea, plină de active diverse care, împreună, au mult mai multă putere decât dacă ar acționa individual.
A înfrunta avioanele americane într-o manieră clasică de luptă aeriană ar fi un joc pierdut, de aceea strategia Chinei este să atace activele care susțin forțele combatante.
Imaginea postată de armata chineză arată o formație de patru avioane cu diferite rachete aer-aer, dintre care două sunt dotate cu rachete PL-10, PL-12, patru PL-15 și uriașa PL-17.
Cunoscută în Occident ca PL-XX, racheta este considerat a fi cu rază foarte lungă de acțiune, 300-400 de kilometri, destinată în primul rând să vizeze active de mare valoare, cum ar fi cisternele aeriene și aeronavele de avertizare timpurie.
Se pare că proiectul a înlocuit planurile pentru o versiune a PL-12 cu propulsie ramjet sau un PL-21 rival, de asemenea, cu un motor ramjet.
Noua armă a optat în schimb pentru un motor de rachetă cu dublu impuls, care ar trebui să fie mai ușor de stăpânit din punct de vedere tehnologic, potrivit thedrive.com.
Racheta este semnificativ mai lungă și mai largă decât PL-15, cu o lungime de aproape șase metri.
Utilizează o combinație de comenzi de vectorizare a tracțiunii pentru manevră și atinge o viteză maximă de cel puțin 4 Mach.
Ghidarea se bazează pe o serie de date bidirecționale și un sistem AESA de localizare a țintei, foarte rezistent la contramăsurile electronice.
Citește și: VIDEO Beijingul, confruntare cu un distrugător american cu rachete ghidate în Marea Chinei de Sud
Distanțe atât de mari implică date de țintire furnizate de mijloacele de spionaj, cum ar fi aeronave de avertizare timpurie, alte aeronave mai aproape de țintă, radare de la sol sau chiar sateliți.
O posibilă fereastră optică pe partea laterală a nasului rachetei ar putea indica un sistem infraroșu suplimentar, ceea ce îl face imun la bruiaj puternic în faza terminală a angajării.
Citește și: VIDEO Japonia se înarmează contra Chinei: 400 rachete Tomahawk. Preț: 6.000.000 $ bucata
Racheta, împreună cu alte dezvoltări chineze de rachete aer-aer cu tragere la distanțe mari reprezintă o preocupare masivă pentru armata americană.
Aceste îngrijorări au determinat Pentagonul să investească în racheta tactică avansată AIM-260, încă foarte clasificată, printre alte inițiative de rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune.