Procesul are loc la trei zile după cel al compatriotului său, Michael Spavor, care a avut loc la Dandong (nord-estul Chinei) şi care s-a încheiat în aproximativ două ore fără ca verdictul să fie făcut public.
Cei doi canadieni au fost arestaţi în decembrie 2018, la scurt timp după arestarea în Canada, la solicitarea SUA, a directoarei financiare a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, Meng Wanzhou.
Cercetător eston de top din NATO, cu autorizație de securitate, spion pentru China
Lipsă de transparenţă a întregii proceduri judiciare
Ottawa acuză Beijingul că i-a arestat pe cei doi cetăţeni canadieni ca măsură de represalii, acuzaţie negată de autorităţile chineze.
La fel ca în procesul de vineri, reprezentanţilor ambasadei Canadei în China nu li s-a permis accesul nici luni.
Un funcţionar al Tribunalului popular intermediar numărul doi din Beijing, unde este judecat Michael Kovrig, a declarat presei că acest proces ţine de "securitatea naţională" şi de aceea se desfăşoară fără public.
Prețul uriaș pe care guvernul Viktor Orban îl plătește Chinei pentru vaccinul Sinopharm
"Suntem foarte îngrijoraţi de acest refuz al accesului şi de lipsa de transparenţă a întregii proceduri judiciare", a declarat Jim Nickel, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Canadei, după ce i s-a refuzat accesul în clădirea tribunalului.
Cu toate acestea, el a salutat prezenţa unui grup de diplomaţi din 26 de ţări, printre care Germania, SUA şi Marea Britanie.
Grupul de diplomaţi a pozat în faţa clădirii tribunalului, după care l-a aplaudat pe Jim Nickel, care a mulţumit pentru sprijinul acordat Canadei.
Diplomatul canadian a declarat că se aşteaptă ca procesul să continue până după-amiază.