Blestemul Titanicului? Scafandrul mort în submersibil era șeful unei firme care a jefuit epava

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.06.2023 - 19:23
PH Nargeolet a lucrat pentru o firmă acuzată că jefuia epava (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images
Bani recuperați din epava Titanic-Foto: discovertitanic
Bjuterii recuperate de pe Titanic-Foto: Edward Pevos/MLive
Ceașcă de ceai clasa I, colecție secretă-Foto: deseret.com
Ceas placat cu aur, oprit la 1:27, când Titanicul s-a scufundat în dimineața zilei de 15 aprilie 1912-Foto: smithsonianmag.com

Nargeolet a lucrat pentru o firmă acuzată că jefuia „mormântul” navei. Scafandrul francez, care a fost una dintre cele cinci victime ale dezastrului submersibilului Titan, era directorul unei firme acuzată că a „jefuit” mii de articole de pe Titanic.

SHARE

Nargeolet, care a murit în tragedia din Atlantic pe 18 iunie, a petrecut două decenii lucrând cu RMS Titanic Inc, care deține drepturile unice pentru ceea ce se recuperează de pe epava Titanicului.

Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, și-a câștigat porecla „Mr. Titanic” ca expert în epava navei scufundată în 1912 și a condus mai multe expediții pentru firma americană cu sediul în Georgia.

Blestemul Titanicului: Nargeolet a lucrat pentru o firmă acuzată că jefuia „mormântul” navei

A fost director de cercetare subacvatică pentru RMS Titanic Inc, firma controversată.

El a povestit anterior cum rude ale victimelor Titanic i-au spus că nu sunt de acord cu munca sa cu RMS Titanic Inc. 

RMS Titanic Inc operează „Titanic: The Artifact Exhibition”, care are două locații în Las Vegas și Orlando despre care se spune că au fost vizitate de peste 35 de milioane de oameni.

Nargeolet își amintea, în 2012, de o femeie, ruda unei victime a Titanicului, care i-a spus că nu-i place ce face. „Străbunicul meu a murit pe Titanic”.

„Sunt de acord cu asta. Dar am întâlnit alți supraviețuitori cărora le place ceea ce facem. Ei cred că ajută la menținerea navei și a moștenirii sale în viață”, a declarat Nargeolet.

Citește și: Dispăruți sub fundul mării. Cea mai dramatică salvare submarină din istorie. Mai aveau oxigen 12 min

„Convingerea mea este că este bine să înregistrezi artefactele, că este bine pentru educație și conservare. Acesta este scopul.”

Dar după dezastrul Titan, politicienii și rudele pasagerilor și echipajului Titanicului au îndemnat exploratorii să lase epava în pace și să nu mai recupereze nimic din „mormântul a 1519 pasageri”.

Unii au cerut și ca obiectele recuperate până acum din epavă să fie donate unui muzeu.

Gavin Robinson, deputatul pentru East Belfast, unde a început construcția Titanicului în 1909, a subliniat că nava „rămâne un mormânt maritim pentru peste 1.500 de suflete”.

El a adăugat că există un „conflict incomod între onorarea sitului și turismul extrem” și că „problemele legate de furt și profit au depășit cu mult eforturile care ajută la înțelegerea istorică” de-a lungul anilor.

Robinson a vorbit anterior împotriva RMS Titanic Inc, criticând planurile companiei de a salva artefacte de pe Titanic și de a le expune în Las Vegas.

Familiile celor care se aflau la bord când a avut loc dezastrul în călătoria sa inaugurală în aprilie 1912 au cerut, de asemenea, potențialilor turiști să lase epava ca „loc de mormânt”.

Citește și: Ce a produs implozia submersibilului Titan? OceanGate știa, dar ignora de problemele de securitate

„Lăsați morții să se odihnească în pace.”

RMS Titanic Inc a efectuat opt expediții pentru a recupera artefacte din naufragiu - în 1987, 1993, 1994, 1996, 1998, 2000 și 2004, potrivit Daily Mail.

Un număr mare de bijuterii au fost, de asemenea, recuperate din epavă - inclusiv un inel de aur de 18 carate cu diamant, coliere orbitoare și seturi de cercei.

În 2016, RMS Titanic Inc și compania-mamă, Premier Exhibitions Inc, au intrat în faliment și au fost aproape de a scoate la licitație obiectele aflate în posesia lor.

Unii militanți, inclusiv regizorul filmului Titanic, James Cameron, au condus o campanie, care a eșuat, pentru duce colecția în proprietatea unui consorțiu de muzee. Licitația nu a avut loc niciodată.

Există, de asemenea, multe colecții de articole ce au fost transportate de supraviețuitorii naufragiului și au fost vândute în mod privat, inclusiv un meniu cu ultima masă servită pasagerilor de la clasa 1, și obiecte transportate de echipajul navei.

Nargeolet a recuperat peste 5.000 de obiecte de pe epava Titanicului

Nargeolet a petrecut mai bine de 20 de ani în marina franceză, devenind comandant.

S-a specializat apoi în submersibile la mare adâncime și în 1987 a condus prima expediție de recuperare a Titanicului.

A fost director de cercetare subacvatică pentru RMS Titanic Inc și a apărut în numeroase filme și documentare despre navă.

Veteran în zeci de călătorii la fața locului, el a recuperat peste 5.000 de obiecte din rămășițele navei, inclusiv decantoare de cristal, un candelabru și șezlonguri.

Nargeolot, care a spus că scopul său a fost întotdeauna „educarea și conservarea”, luase deja parte la zeci de scufundări la site-ul Titanicului înainte de călătoria sa pe Titan.

A fost căsătorit cu jurnalista americană Michelle Marsh până la moartea ei în 2017. Avea doi copii adulți care locuiesc în Cork, Irlanda. 

În ianuarie 2022, el cumpărase o casă de 1,5 milioane de dolari în suburbia Holmes din New York, în orașul Pawling.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te