VIDEO 50 de nave de război NATO și submarine încep exerciții ce simulează un război contra Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.09.2022 - 13:00

Peste 50 de nave de război NATO și-au unit forțele într-unul dintre cele mai ample exerciții maritime europene ce simulează un război contra Rusiei lui Vladimir Putin. La exercițiul Dynamic Mariner 22, găzduit de Turcia participă pușcași marini din 12 state membre NATO.

SHARE

În total, 50 de nave de război de suprafață, 5 submarine, 5 aeronave și 1.500 de marinari și pușcași marini din 12 state membre NATO participă la exercițiul Dynamic Mariner 22, care este găzduit de Turcia.

Exercițiul are loc la sud de Marea Neagră, de unde marina rusă atacă Ucraina.

Unele dintre seturile de misiuni pe care forțele NATO le exersează în timpul exercițiilor sunt războiul antisubmarin, războiul antisuprafață, contramăsuri antimină, operațiuni amfibii, hibride și de protecție a forței, precum și operațiuni de atac maritim și aerian.

România participă la exercițiul militar Dynamic Mariner 22

Următoarele țări au angajat mijloace și personal pentru exercițiu: Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Turcia, România, Spania, Spania și SUA.

"Dynamic Mariner este un exercițiu maritim la scară largă incredibil de important.

Evenimentul din acest an include mai multe active decât oricând, facilitând creșterea interoperabilității între națiunile noastre și sporind pregătirea operațională.

Citește și: VIDEO Rusia, mesaj către SUA: Exerciții de război cu submarine nucleare lângă coasta americană

Imagine

Continuăm să lucrăm îndeaproape cu Turcia și cu alți aliați și parteneri pentru a descuraja agresiunea și a apăra Alianța", a declarat viceamiralul Marinei franceze Didier Piaton, comandantul adjunct al MARCOM, într-un comunicat de presă.

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) este comandamentul central pentru toate forțele maritime ale alianței transatlantice. Comandamentul își are sediul la Northwood, în Marea Britanie, iar comandantul său este principalul consilier maritim al NATO.

MARCOM face parte din triada NATO, celelalte două locuri fiind ocupate de Comandamentul terestru aliat al NATO (LANDCOM) și Comandamentul aerian aliat al NATO (AIRCOM).

Toate cele trei comandamente se subordonează Comandamentului Aliat pentru Operațiuni (ACO) al alianței transatlantice, al cărui sediu se află în Belgia.

Imagine

Turcia, un aliat „prieten” cu dușmanul

Exercițiul are loc într-un moment în care relația dintre NATO și Turcia se află la un nivel minim istoric.

De câțiva ani încoace, președintele turc Tayyip Erdogan își trasează propriul curs, care intră adesea în coliziune cu valorile comune ale alianței transatlantice, creând fricțiuni și nemulțumiri în rândurile NATO.

Citește și: România, în top 10 țări din UE la creșteri de prețuri. Cu cât s-a scumpit pâine față de anul trecut

În ciuda avertismentelor și a conflictului evident de interese, Turcia a decis să achiziționeze sistemele antiaeriene avansate S-400 din Rusia.

Ca urmare, Turcia a fost exclusă din programul de atac comun F-35 și probabil că nu va primi niciodată avionul de luptă de generația a cincea.

Relația Turciei cu Rusia rămâne un ghimpe în coasta NATO. Deși este membră a NATO din 1952, Turcia continuă să permită avioanelor militare rusești să survoleze spațiul său aerian și a închis pasajul strâmtorii Bosfor doar după ce marina rusă a trimis mai multe nave de război pentru a participa la invazia Ucrainei.

În ceea ce privește sancțiunile, Turcia continuă să fie singura țară NATO care nu a aplicat întregul pachet de sancțiuni impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te