Victorie pentru Trump care rămâne pe buletinul de vot în Colorado. Aproape de nominalizare

DE Alin Crișan | Actualizat: 04.03.2024 - 18:43
Victorie pentru Trump care rămâne pe buletinul de vot în Colorado. Aproape de nominalizare - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Victorie pentru Trump care rămâne pe buletinul de vot în Colorado. Fostul președinte al SUA e aproape de nominalizare.

SHARE

Curtea Supremă a SUA a ordonat luni ca fostul președinte Donald Trump să revină pe buletinul de vot pentru alegerile primare din 2024 în Colorado, cu o zi înainte ca statul centenar și alte 14 state să-și aleagă candidații republicani la președinție.

Victorie pentru Trump care rămâne pe buletinul de vot în Colorado. Aproape de nominalizare

Decizia unanimă anulează, de asemenea, ordinele de descalificare emise de oficiali și judecători din Maine și Illinois în ultimele săptămâni. 

Ordinul nesemnat a constatat că numai Congresul, nu și statele individuale, poate descalifica candidații la funcții federale în temeiul secțiunii 3 din cel de-al 14-lea amendament, cunoscută sub numele colocvial de Clauza de insurecție sau Clauza de descalificare.

Citește și: Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO

"Hotărârea Curții Supreme din Colorado ... nu poate rămâne în vigoare", se arată în ordin. "Toți cei nouă membri ai Curții sunt de acord cu acest rezultat".

"Decizia unanimă de astăzi a Curții Supreme de Justiție subliniază principiile fundamentale ale democrației noastre și ale statului de drept", a adăugat Harmeet K. Dhillon, fondatorul și partenerul director al Dhillon Law Group, care este consilierul juridic pentru cazurile lui Trump în legătură cu cel de-al 14-lea amendament.

"Această victorie nu este doar pentru președintele Trump, ci și pentru integritatea sistemului nostru electoral și pentru drepturile alegătorilor din întreaga țară.

Încercarea de a folosi cel de-al 14-lea Amendament în acest mod a fost o depășire periculoasă care, dacă nu ar fi fost contestată, ar fi putut crea un precedent periculos pentru viitoarele alegeri." 

Citește și: Contracandidatul lui Trump se retrage din cursa prezidențială. DeSantis: „Trump are susținerea mea”

Secretarul de stat din Colorado, Jena Griswold, a anunțat, într-o declarație în urma deciziei, că Trump este acum "un candidat eligibil" la alegerile primare prezidențiale din 2024 din acest stat.

În timp ce toți cei nouă judecători au fost de acord că Trump ar trebui să fie pe buletinul de vot, a existat un dezacord puternic din partea celor trei judecători liberali - Ketanji Brown Jackson, Elena Kagan și Sonia Sotomayor -, precum și o disidență mai blândă din partea judecătoarei conservatoare Amy Coney Barrett, toți susținând că colegii lor au mers prea departe în determinarea a ceea ce trebuie să facă Congresul pentru a descalifica pe cineva dintr-o funcție federală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te