Anwar Raslan, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat pentru comiterea de crime împotriva umanității, fiind acuzat de crime, tortură și agresiune sexuală în timp ce era șef al unității de anchetă la închisoarea Al-Khatib din Damasc, între 2011 și 2012, când a fugit în Germania unde a cerut azil politic. I s-a acordat în 2014.
Curtea Regională Superioară din Koblenz a motivat sentința prin faptul că Raslan a fost coautor în cel puțin 27 de crime, 25 de cazuri de vătămare corporală periculoasă, multe cazuri de tortură și cazuri individuale de agresiune sexuală și viol.
Raslan a fost arestat în Germania în 2019, după ce supraviețuitori ai închisorii Al-Khatib au informat autoritățile despre faptele acestuia.
Citește și
Milioane de pastile de Captagon ascunse în portocale false, din Siria, confiscate la Beirut
ONU: Siria a devenit „paradis” pentru mercenari, trafic de droguri, terorism
Germania are o legislație unică – Codul Crimelor împotriva Dreptului Internațional – ce conferă instanțelor jurisdicție universală asupra crimelor de război și crimelor împotriva umanității, acestea putând deschide o anchetă completă asupra unor astfel de crime, chiar și atunci când nu au fost comise pe teritoriul său.
Centrul European pentru Drepturile Constituționale și ale Omului (ECCHR), care a asistat supraviețuitori ai torturii în închisorile regimului Assad și a investigat crimele comise de regim, a salutat hotărârea de referință.
„Pentru prima dată, un membru de rang înalt al regimului sirian a fost condamnat pentru crime împotriva umanității, și datorită muncii neobosite a multor activiști și ONG-uri”, a declarat Patrick Kroker, avocatul partener al CEDO.
„Verdictul de astăzi este doar un prim pas în abordarea crimelor din Siria – dar acest prim pas este adesea cel mai dificil. Scopul rămâne să îi aducă în fața justiției pe asociații seniori ai lui Assad, cum ar fi fostul șef al Serviciului de Informații al Forțelor Aeriene, Jamil Hassan”, a adăugat el.
Ministrul Justiției din Germania, Marco Buschmann, a declarat joi că instanța a pronunțat o hotărâre de referință.
„Crimele împotriva umanității nu pot rămâne nepedepsite: indiferent unde sunt comise, indiferent cine le comite”, a spus el într-un comunicat.
Buschmann a subliniat că este responsabilitatea tuturor țărilor să se asigure că cei care au comis crime împotriva umanității în Siria vor fi aduși în fața justiției.
„Justiția germană și-a îndeplinit responsabilitatea”, a spus el.