Taxa iniţială de 5 euro a fost pusă în aplicare pentru a reduce turismul excesiv într-un oraş care a devenit cunoscut pentru acest lucru.
Taxa a fost aplicată în 29 de zile selectate între aprilie şi iulie 2024, toate coincidând cu Bienala de la Veneţia, care aduce în oraş un număr mare de vizitatori internaţionali din lumea artei la fiecare doi ani.
Conform datelor colectate de oficialii oraşului, s-a înregistrat o creştere medie de 7.000 de vizitatori în aceste zile în comparaţie cu aceleaşi date cu un an înainte, în 2023. Veneţia, care are aproximativ 50.000 de locuitori, atrage zilnic aproximativ 40.000 de turişti.
Veneția dublează taxa de turism în 2025. Cât vor plăti cei care doresc să viziteze orașul
În 2025, planul va fi extins astfel încât să se aplice turiştilor care intră în oraş în 54 de zile. Aceste zile includ weekendurile, sărbătorile legale şi perioadele de vârf de călătorie dintre 18 aprilie şi sfârşitul lunii iulie.
Vizitatorii care fac rezervări cu mai puţin de patru zile în avans vor plăti taxa de 10 euro, care se aplică turiştilor de o zi cu vârsta peste 14 ani care intră în centrul istoric al Veneţiei între orele 8:30 şi 16:00. Scutirile rămân în vigoare pentru rezidenţii veneţieni, oaspeţii hotelurilor, studenţi, lucrători şi alţii, potrivit Mediafax.
Într-o declaraţie pentru The Art Newspaper, Jan Van Der Borg, profesor de economie a turismului la Universitatea Ca' Foscari, a criticat structura taxei, despre care a spus că ar fi ineficientă pentru a limita aglomeraţia în creştere din Veneţia. „Biletul va creşte veniturile municipalităţii, dar nu va afecta fluxurile turistice”, a declarat Van Der Borg.
Oficialii italieni care supraveghează planurile de protejare a Veneţiei au continuat să apere sistemul, susţinând că acesta le-a permis să colecteze informaţii valoroase despre turiştii care intră în oraş, a cărui existenţă devine din ce în ce mai precară.