Val de refugiați din Nagornîi Karabah. Putin cere încetarea focului pentru schimb de cadavre

DE Elena Andrei | 09.10.2020 - 18:22
sursă themonitor

Pe măsură ce conflictul din enclava Nagornîi Karabah, Caucazul de Sud, se apropie de a treia săptămână, zeci de mii de oameni și-au părăsit locuințele, pornindu-se un val de refugiați, potrivit France24.

SHARE

Goris este unul dintre numeroasele orașe armene care se străduiește să primească afluxul de oameni care fug de luptele din Nagornîi-Karabah.

Președintele rus Vladimir Putin a invitat vineri miniștrii de Externe ai Azerbaidjanului și Armeniei la Moscova pentru discuții de pace, intermediate de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Președintele Rusiei lansează un apel pentru a se opri luptele din Nagornîi-Karabah din motive umanitare, pentru a se face schimb de cadavre și de prizonieri”, a comunicat Kremlinul.

În comunicat se arată că președintele rus a purtat o serie de discuții telefonice cu președintele azer Ilham Aliiev și cu prim-ministrul armean Nikol Pașinian.

Președintele Azerbaidjanului a declarat vineri că este gata să reia discuțiile în privința regiunii Nagornîi-Karabah, dar a exclus acordarea de concesii Armeniei.

Președintele Ilham Aliiev s-a adresat națiunii, în timp ce miniștrii azeri și armeni de Externe participau la discuții la Moscova privind încheierea conflictului armat, care a ucis peste 400 de persoane de la 27 septembrie până acum.
 
Relațiile dintre cele două foste republici sovietice au fost tensionate din 1991, când separatiști armeni au ocupat Nagornîi-Karabah, o regiuune locuită în majoritate de etnici armeni creștini, recunoscută la nivel internațional ca aparținând de Azerbaidjan, țară preponderent musulmană șiită.

Grupul OSCE Minsk - co-prezidat de Franța, Rusia și SUA - a fost format în 1992 pentru a găsi o soluție pașnică a conflictului, dar fără rezultat. În 1994, s-a convenit o încetare a focului.

Noi confruntări au izbucnit la 27 septembrie, iar apelurile internaționale pentru oprirea luptelor au rămas fără răspuns.

Violențele, care au continuat vineri, au crescut îngrijorarea cu privire la securitatea conductelor din Azerbaidjan care duc gazul natural și petrolul în Europa.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.