Vaccinarea în Europa, un eșec cunoscut din decembrie. Unde a greșit Uniunea Europeană

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 05.02.2021 - 22:32
Fotografie creată de RF._.studio, de la Pexels

Criza de vaccinuri cu care se confruntă Uniunea Europeană, și inclusiv România a fost prevăzută de publicația germană Der Spiegel încă din decembrie. Explicația e simplă: UE a pariat pe companiile farmaceutice greșite.

SHARE

Uniunea Europeană și Berlinul, care a asigurat președința Consiliului UE, au insistat anul trecut că va exista suficient vaccin anti COVID-19 disponibil pentru a încheia campania de vaccinare în 2021. 

Realitatea arată, însă, că autoritățile europene nu vor reuși să imunizeze suficiente persoane până la finalul anului, în condițiile în care apar noi mutații ale coronavirusului. În momentul de față, există riscul real ca actuala campanie să eșueze, iar pandemia să continue în forță și în 2022. 

Criza de vaccinuri cu care se confruntă în prezent UE era previzibilă. Jurnaliștii de la publicația germană Der Spiegel au arătat încă de anul trecut că Bruxelles-ul a întârziat în semnarea contractelor pentru vaccin și a pariat pe companii farmaceutice care fie u obținut târziu aprobarea pentru candidatul lor, precum Astra Zeneca, sau au eșuat deocamdată, precum Sanofi. 

Mai mult UE a refuzat chiar o opțiune care ar fi permis achiziționarea a sute de milioane de doze suplimentare, scria Der Spiegel, în ediția sa din 19 decembrie 2020.

„Am văzut cu toții aceste imagini de speranță: asistenții medicali vaccinați. Pachetele cu vaccinuri distribuite cu zboruri speciale. Primarii exultă că e «începutul sfârșitului pandemiei». Un președinte care pregătește țara pentru vremuri mai bune.

Imaginile sunt din Statele Unite.

În Germania, pe de altă parte, vedem străzi comerciale pustii, restaurante închise și un guvern care pregătește populația pentru zile lungi și întunecate.

Contrastul este inconfundabil. Pe de o parte, există administrația presupusă incompetentă a lui Trump, care va furniza vaccinuri pentru 20 de milioane de americani doar în următoarele două-trei săptămâni. Până la sfârșitul lunii martie, planul este ca aproximativ 100 de milioane de americani să fi primit cele două injecții de vaccin de care au nevoie.

Pe de altă parte, există europenii presupus bine pregătiți, care continuă să aștepte un vaccin dezvoltat în Germania. Și care încă nu știu exact câte doze n vor primi în lunile următoare.

Inițial, ministrul Sănătății german a anunțat că probabil vor exista doar 400.000 de doze de vaccin pentru Germania, apoi alte încă 11 până la 13 milioane până în martie - o fracțiune din cantitatea pe care o primesc americanii”, nota Der Spiegel la începutul campaniei de vaccinare în Europa.

Publicția arăta că UE se confruntă cu o situație periculoasă din punct de vedere politic, care a fost recunoscută de guvernul german.

Când și-au dat seama de problemă, autoritățile au grăbit acțiunile: Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat vaccinul de la Pfizer cu o săptămână mai devreme decât era planificat, iar vaccinările au început chiar în preajma Crăciunului. De asemenea, au continuat negocierile cu producătorii pentru a obține mai multe doze.

În decembrie, cancelarul german Angela Merkel a vorbit chiar cu fondatorii BioNTech, on line, iar o parte din discuție a fost difuzată public. 

„Totuși, această realizare a venit prea târziu. De luni de zile, a fost clar că alte țări vor avea mai multe doze de vaccin, vor începe vaccinarea mai devreme și, ca urmare, vor putea lua măsuri mai eficiente împotriva pandemiei.

Dar la Berlin și la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles, s-au întreprins prea puține acțiuni pentru prea mult timp și s-a justificat adesea cu argumente care sunau bine: în Europa, medicamentele sunt testate mai bine și mai precis decât în ​​alte părți ale lumii, iar vaccinurile sunt disponibile în abundență datorită unei bune planificări. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a anunțat că masa critică de aproximativ 60% din populația germană ar putea fi vaccinată.

Dar, cel puțin până acum, optimismul său nu a fost egalat de realitate”, avertizat jurnaliștii germani în decembrie.

Unde a greșit UE

Aprobarea târzie a ingredientului activ din vaccinul BioNTech și Pfizer de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pare a fi cea mai mică dintre probleme.

Problema cea mai mare este că, dacă situația rămâne așa cum este acum, nu va exista suficient vaccin disponibil pentru a controla pandemia înainte de toamna viitoare.

UE pare să fi cumpărat prea puțin, prea târziu și uneori de la producătorii greșiți. Și se pare că a refuzat sute de milioane de doze de vaccin care lipsesc acum.

„Urmează consecințe dramatice pentru guvernul german: fără a putea vaccina pe scară largă, țara nu va putea opri virusul. Ceea ce înseamnă că toamna și iarna anului 2021 ar putea fi similare cu anul acesta, cu rate de infectare ridicate, restricții de contact și blocaje. Singurul remediu ar fi o creștere masivă a numărului de vaccinuri aprobate pentru utilizare.

Dar Berlinul și-a asumat un angajament fără compromisuri față de solidaritatea europeană în ceea ce privește problema vaccinării. Și asta înseamnă că nu numai statele membre influente și puternice din punct de vedere economic vor avea acces, ci și țările mai mici, precum România și Slovenia.

Dacă Germania ar ieși singură și ar cumpăra doze de vaccin care sunt în cantitate redusă, ar amenința masiv coeziunea într-o Europă deja fragilă.

În același timp, însă, guvernul federal german are obligația de a face tot ce poate pentru a-și proteja poporul.

Oamenii de știință estimează că 60-70% din populația Germaniei ar trebui vaccinată pentru a opri virusul. Acest lucru ar necesita între 100 și 120 de milioane de doze, deoarece, cu o singură excepție, toate vaccinurile disponibile în prezent trebuie administrate în două doze înainte ca acestea să ofere imunitate.

UE a comandat în total 1,3 miliarde de doze de la șase producători diferiți. Germania are dreptul la 18,6% din aceste doze într-un mecanism de distribuție calculat în funcție de ponderea sa din populația UE. Aceasta se ridică la aproximativ 250 de milioane de doze. Dar numărul este înșelător”, menționează publicația germană.

În decembrie, singurele livrări care era sigure erau cele de la consorțiul germano-american BioNTech/Pfizer și compania americană de biotehnologie Moderna.

Dar BioNTech și Moderna au putut oferi Germaniei, de exemplu, doar 60 de milioane de doze, mult sub necesarul acestei țări.

Aprovizionările suplimentare vor proveni de la alți patru producători cu care UE are contracte. Dar rămâne extrem de incert când vor putea să livreze. Indiferent ce se întâmplă, nu se așteaptă cantități semnificative înainte de vară.

„Compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca a trebuit să întrerupă studiul vaccinului și a furnizat date de testare dezamăgitoare. Compania franceză Sanofi a amânat posibila aprobare pentru candidatul său la vaccin până la sfârșitul anului 2021.

Între timp, vaccinul de la CureVac, cu sediul în Tübingen, Germania, nu este așteptat până în această vară. Singura companie care este aproape de a livra un alt candidat la vaccin este Johnson & Johnson în SUA și nu este așteptată până în martie.

Desigur, nu toate aceste evoluții ar fi putut fi prevăzute. SUA, de exemplu, credeau că Sanofi va fi mai rapid în administrarea vaccinului. Cu toate acestea, achiziționarea de vaccinuri în Europa a fost un drum accidentat de la început”. 

UE nu a crezut în Pfizer

Germania a inițiat o primă alianță vaccinală în primăvară cu Franța, Italia și Olanda. Într-un prim pas, au ajuns la un acord cu AstraZeneca pentru 400 de milioane de doze. Mișcarea a fost intenționată în primul rând ca un mijloc de exercitare a presiunii, deoarece nu s-a întâmplat suficient la Bruxelles.

„Multe țări din întreaga lume și-au asigurat deja vaccinuri, dar Europa nu a făcut-o încă”, avertiza atunci ministrul german al Sănătății Spahn.

La mijlocul lunii iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie de vaccinare a UE pentru „a asigura accesul echitabil și echitabil pentru toată lumea”. Aprovizionarea suficientă pentru statele membre trebuia asigurată prin furnizarea de garanții de cumpărare producătorilor.

„Asistența medicală este de fapt una dintre competențele rezervate statelor membre din UE. Dar aprovizionarea cu vaccin a fost menită să servească drept simbol al solidarității, spre deosebire de SUA, unde Donald Trump își propaga poziția «America First» și alimenta concurența globală nemiloasă pentru vaccinurile râvnite.

Între august și octombrie, UE a încheiat primul dintre contractele sale: cu giganții farmaceutici Sanofi, Johnson & Johnson și AstraZeneca. Chiar și la acea vreme, însă, era evident că companiilor cu cei mai promițători candidați la vaccin nu li s-au acordat contracte ferme.

BioNTech și Moderna obținuseră deja rezultate promițătoare din studiile lor din iulie și intrau în zona de acasă.

SUA au jucat mult mai bine și și-au asigurat, încă din vara anului trecut, 600 de milioane de doze de vaccin BioNTech și 500 de milioane de doze de la Moderna.

Japonia, Canada, Hong Kong și alții au semnat contracte ferme vara și toamna. UE doar a rezervat doze. Nu a făcut comenzi concrete până la jumătatea lunii noiembrie. Și chiar și atunci, a comandat mult mai puțin decât ar fi putut.

UE a asigurat doar 200 de milioane de doze de la BioNTech, cu o opțiune pentru încă 100 de milioane fabricate ulterior. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te