Ungaria, gata să inunde UE cu spioni printr-un sistem de „card național” pentru ruși și bieloruși

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.09.2024 - 12:26
Ungaria, gata să inunde UE cu spioni printr-un sistem de „card național” pentru ruși și bieloruși - Foto: Profimedia images
Ungaria, gata să inunde UE cu spioni printr-un sistem de „card național” pentru ruși și bieloruși - Foto: Profimedia images

Ungaria, gata să inunde UE cu spioni printr-un sistem de „card național” pentru ruși și bieloruși. Comisia Europeană și cel mai mare grup al Parlamentului European și-au exprimat îngrijorarea după ce Ungaria a extins un sistem de „card național” pentru cetățenii ruși și bieloruși

SHARE

Ungaria a calificat drept „isterie politică” temerile potrivit cărora noul său sistem de permise de muncă și de ședere pentru cetățenii ruși și belaruși ar crește riscul de spionaj în Uniunea Europeană.

Ungaria, gata să inunde UE cu spioni printr-un sistem de „card național” pentru ruși și bieloruși

Comisia Europeană și cel mai mare grup al Parlamentului European și-au exprimat îngrijorarea după ce Ungaria a extins un sistem de „card național” pentru cetățenii celor două țări, în contextul războiului din Ucraina.

Premierul ungar Viktor Orban este singurul lider UE care a menținut legături strânse cu Kremlinul de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă a vecinei sale Ucraina în 2022.

„Nu există niciun fel de problemă juridică și de securitate în ceea ce privește cardul național”, a declarat ministrul ungar pentru afaceri europene, Janos Boka, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Citește și: "Justificarea" Ungariei după ce a deschis "Poarta Europei" pentru ruși: "Necesitățile pieței muncii"

„Cu toate acestea, există... o isterie politică clară care este creată de majoritatea din Parlamentul European și de anumite state membre”.

Disponibil anterior doar pentru cetățenii ucraineni și sârbi, sistemul de carduri naționale din Ungaria a fost extins în iulie la opt țări, inclusiv Rusia și Belarus.

Orban, la „raport” la Moscova după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE

În aceeași lună, Orban i-a înfuriat pe ceilalți lideri ai UE prin faptul că s-a deplasat la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, la doar câteva zile după ce Ungaria a preluat președinția rotativă semestrială a UE.

Citește și: Șeful PPE acuză Ungaria că deschis ușa spionilor ruși în Europa. Un risc grav pentru securitatea UE

Boka a descris momentul vizitei și al prelungirii ca fiind o „coincidență”, adăugând că sistemul nu avea niciun impact asupra procedurii de viză și de intrare.

Beneficiile sale au fost strict legate de piața muncii, permițând o procedură mai ușoară pentru reîntregirea familiei și angajarea de lucrători potențiali, a spus el.

Din iulie, Ungaria a eliberat doar 14 carduri naționale cetățenilor ruși și belaruși, a spus el, argumentând că alte state membre ale UE au acordat mult mai multe permise de ședere cetățenilor din cele două țări.

Dacă prezența cetățenilor ruși și belaruși în Europa este o problemă de securitate națională este „deschisă discuției”, a spus Boka.

„Dar dacă credeți că aceasta este o problemă de securitate națională, atunci discuția nu ar trebui să fie despre Ungaria”.

În iulie, cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), conservator, s-a plâns că normele relaxate ar putea crea „lacune grave pentru activitățile de spionaj”, în timp ce Rusia încearcă să vizeze UE pe fondul războiului din Ucraina, potrivit KievPost.

Ulterior, comisarul european pentru afaceri interne a fost de acord cu aceste preocupări și a trimis o scrisoare Budapestei, solicitându-i să răspundă la o listă de întrebări.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te