Un tânăr a găsit o soluție inedită de a scăpa de emoții la examenul pentru permis. A venit beat

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.12.2022 - 10:31
Un tânăr a găsit o soluție inedită de a scăpa de emoții la examenul pentru permis. A venit beat - FOTO: Profimedia
Un tânăr a găsit o soluție inedită de a scăpa de emoții la examenul pentru permis. A venit beat - FOTO: Profimedia

Un bărbat în vârstă de 30 de ani din comuna Nereju, județul Vrancea, a fost prins băut chiar în mașina în care urma să se desfășoare examenul pentru permis.

SHARE

Un vrâncean s-a prezentat la examenul de conducere băut, asta pentru că, spune el, avea prea mari emoții. Angajații Serviciului Permise au chemat Poliția Rutieră și a fost depistat cu o alcoolemie de 0,5%.

”Candidatul a fost testat cu alcooltest-ul, rezultatul emis fiind de 0,50% alcool în aerul respirat. În urma verificărilor întreprinse, candidatul a fost respins de la examenul auto”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Vrancea, citat de Vrancea 24.

Cele mai multe accidente rutiere din România sunt datorate consumului de alcool la volan. Tinerii şoferi asociază consumul de alcool la volan cu suspendarea permisului sau implicarea într-un accident rutier. Potrivit rezultatelor unui studiu sociologic, ei nu percep însă pericolul asupra propriei lor vieţi şi a celorlalți participanți la trafic;

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

 30% dintre ei au recunoscut că au condus cel puţin o dată sub influența alcoolului. Tinerii recunosc că cel mai adesea conduc sub influența alcoolului atunci când pleacă noaptea din club, deoarece cred că șansele de accidente sunt mai mici datorită traficului redus.

Psihologul Ionel Simionca, vicepreședinte al Asociației de Psihologie şi Siguranță Rutieră – PsihotrafiQ arată că tinerii tind să braveze la volan şi să minimalizeze riscurile în trafic; datele Comisiei Europene, evidențiază faptul că riscul şoferilor neexperimentaţi şi al celor tineri de a provoca accidente rutiere este de două până la trei ori mai mare decât în cazul conducătorilor auto mai experimentați; aceştia tind să-şi concentreze atenţia pe volan, nu pe drumul pe care îl parcurg.

Citește și: VIDEO General britanic: Royal Marines, desfășurați în "operațiuni secrete" în Ucraina

Detectarea situaţiilor complexe apărute în trafic se face şi ea lent, din lipsa experienţei. Apoi, şoferii tineri au o percepţie deformată asupra riscurilor care pot apărea în trafic. În cele mai multe accidente provocate de tineri aflați sub influenta alcoolului sunt implicați și pasagerii, astfel încât conversaţii cu aceștia sau muzica pe care o ascultă face ca viteza lor de reacţie în caz de manevre urgente să fie supraestimată, iar anticiparea riscurilor să fie scăzută.

Datele instituţiei europene mai arată că şoferii începători tind să conducă mult pe timp de noapte şi uneori chiar şi sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Totodată, o mare parte dintre aceştia au maşini vechi, fără sisteme moderne de siguranţă, ori, din contră, au maşini prea performante şi puternice, pe care nu ştiu să le stăpânească.

 În plus, şoferii tineri au tendinţa de a explora posibilitățile proprii şi ale mașinii, însă uită de măsurile de siguranţă şi de propriile limite, punându-și viaţa lor şi a altora în pericol, consideră psihologul Ionel Simionca.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te