Un preot din Italia a pus fotografiile credincioșilor în biserică, iar enoriașii văd slujba online

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.03.2020 - 18:14
FOTO: Facebook/Francisc Doboș

Preotul unei biserici din nordul Italiei a găsit o soluție pentru a fi alături de enoriași la liturghia de duminică, însă fără ca aceștia să participe la slujbă. Preotul a pus pe băncile din biserică fotografii ale credincioșilor, iar oamenii urmăreau slujba online.

SHARE

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a publicat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care arată cum un preot catolic, care slujește la o biserică din nordul Italiei, a găsit o metodă inedită de a fi alături de enoriași. 

Din cauza epidemiei de coronavirus care afectează puternic Italia, măsurile de siguranță a populației au fost ridicate. Astfel, pentru că credincioșii nu mai pot participa la slujbe, evitând, astfel, contactul direct cu celelalte persoane și răspândirea virusului, preotul a așezat fotografiile credincioșilor pe băncile din biserică. Slujba a fost transmisă online, iar credincioșii au putut-o urmăi de la distanță. 

„Flexibilitate mentală și creativitate spirituală, în vreme de carantină. Un preot din nordul Italiei a celebrat Sf. Liturghie cu biserica plină ... de fotografiile credincioșilor. Aceștia urmăreau de acasă, online sau în streaming pe Facebook”, a scris preotul Francis Doboș, pe contul său de Facebook. 

După China, Italia este cea mai afectată țară din cauza epidemiei de coronavirus. Până astăzi, Italia a raportat, conform cifrelor oficale transmise către Organizația Mondială a Sănătății, 24.747 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus și 1.809 de morți. 

Mesajele Bisericilor pentru credincioșii din România

Într-un mesaj transmis pe basilica.ro, Biserica Ortodoxă Română a prezentat o serie de recomandări pentru credincioși. Redăm, mai jos, mesajul Patriarhiei Române:

„Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea patriarhiei.

Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).

Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, arată comunicatul, care adaugă că persoanele care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.

Patriarhia face apel și la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.). Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie”.

Pe de altă parte, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a adoptat o serie de măsuri de prevenţie sanitară împotriva noului coronavirus (Covid-19). Într-o Scrisoare circulară transmisă credincioșilor, preoților și persoanelor consacrate, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a recomandat o serie de măsuri pentru bisericile parohiale și pentru capelele ordinelor călugărești și ale altor structuri – școlare, sociale, caritative, sanitare - din Arhidieceză, conform agenției Mediafax.

Astfel, în perioada următoare, credincioșilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea obiectelor din biserică, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. Tototdată, credincioșii au fost îndemnați să nu mai atingă relicvarele, iar ministranții şi sacristanii vor avea și ei obligația de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice. Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară și să se unească în rugăciune „prin participarea la devoţiunile şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te