Paternitatea documentului de strategie, potrivit unui oficial occidental care cunoaște direct construcția acestuia, aparține Direcției Prezidențiale pentru Cooperare Transfrontalieră, o subdiviziune a Administrației Prezidențiale a lui Putin, care a fost înființată în urmă cu cinci ani.
Sarcina actuală a direcției destul de inofensive este de a exercita controlul asupra țărilor vecine pe care Rusia le vede în sfera sa de influență: Estonia, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina și Moldova, potrivit yahoo.com.
Documentul de strategie internă scurs de la biroul executiv al lui Vladimir Putin și obținut de Yahoo News prezintă un plan detaliat cu privire la modul în care Rusia intenționează să preia controlul deplin asupra Belarus în următorul deceniu, sub pretextul unei fuziuni între cele două țări.
Documentul subliniază în detalii o anexare prin mijloace politice, economice și militare a unei națiuni independente de către Rusia, care acum este în stare de război activ pentru a cuceri Ucraina.
„Obiectivele Rusiei în ceea ce privește Belarus sunt aceleași cu cele ale Ucrainei”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, pentru Yahoo News.
„Numai că în Belarus, se bazează mai degrabă pe constrângere decât pe război. Scopul său final este încorporarea angro.”
Potrivit documentului, emis în toamna anului 2021, obiectivul final este formarea unui așa-numit stat al Uniunii al Rusiei și Belarusului până cel târziu în 2030.
Citește și
VIDEO Geofizician francez prezice un cutremur și în Istanbul. 90.000 de clădiri, „risc ridicat
Ce șanse sunt ca Rusia să invadeze Republica Moldova. Anexarea Transnistriei este prea puțin
S-a luat în considerare tot ceea ce este implicat în fuziunea celor două țări, inclusiv „armonizarea legilor din Belarus cu cele ale Federației Ruse”, o „politică externă și de apărare coordonată” și „cooperare comercială și economică pe baza priorității” intereselor rusești și „asigurarea influenței predominante a Federației Ruse în sfera socio-politică, comercial-economică, științifică-educațională și cultural-informativă” în Belarus.
În practică, acest lucru ar elimina tot ceea ce rămâne din suveranitatea Belarusului și ar reduce o țară de dimensiunea Kansasului, cu 9,3 milioane de oameni, la statutul de satelit al Moscovei.
Ar pune interesele Belarusului sub priorităților Kremlinului, fie în agricultură, industrie, spionaj sau război.
Și ar reprezenta o amenințare la adresa securității vecinilor europeni ai Belarusului, dintre care trei - Letonia, Lituania și Polonia - sunt membre ale NATO și ale Uniunii Europene.
Documentul de strategie, care nu a fost făcut public până acum, a fost obținut de un consorțiu internațional de jurnalişti de la Yahoo News, Delfi Estonia, Centrul de dosare din Londra, ziarul suedez Expressen, Kyiv Independent, Süddeutsche Zeitung din Germania și rețelele de radio germane Westdeutscher. Rundfunk și Norddeutscher Rundfunk, postul de investigație polonez Frontstory, Centrul de investigații din Belarus și site-ul de știri din Europa Centrală VSquare.