Uigurii îl roagă pe Antony Blinken să ceară Chinei închiderea lagărelor din provincia Xinjiang

DE Miruna Moldoveanu | 18.03.2021 - 16:17
Antony Blinken a primit o scrisoare de la cel mai mare grup de reprezentanţi ai uigurilor în exil/FOTO: Getty

Cel mai mare grup de reprezentanţi ai uigurilor în exil i-au scris secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, cu rugămintea de a cere Chinei să închidă lagărele din provincia Xinjiang, scrie Reuters.

SHARE

Conform unor activişti şi experţi ai ONU, în nord-vestul Chinei sunt ţinuţi în lagăre circa un milion de musulmani uiguri şi de alte etnii turcice. Beijingul respinge acuzaţiile Washingtonului privind comiterea unui genocid împotriva minorităţilor etnice şi religioase şi susţine că lagărele sunt de fapt tabere de pregătire vocaţională, care contribuie la eradicarea extremismului islamic şi a separatismului.

Citește și: Musta îl contrazice pe virusologul Ebola: Singura metodă să ții sub control o pandemie, vaccinarea

Blinken şi consilierul naţional pentru securitate Jake Sullivan urmează să se întâlnească joi în Alaska cu ministrul chinez de externe Yang Jiechi şi cu consilierul de stat Wang Yi. Va fi prima întrevedere a unor înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite şi Chinei de la începutul mandatului preşedintelui american Joe Biden.

Antony Blinken se va întâlni cu ministrul chinez de externe

Şeful diplomaţiei SUA a acuzat deja autorităţile chineze de oprimare şi agresiune, atât în China cât şi în regiune.

Dolkun Isa, preşedintele Consiliului Mondial al Uigurilor, i-a transmis secretarului de stat american că "în primul rând este obligatorie încetarea imediată şi necondiţionată a genocidului şi crimelor împotriva umanităţii comise de China în Turkestanul de Est (...) inclusiv închiderea lagărelor de concentrare şi eliberarea necondiţionată a tuturor celor închişi arbitrar". Turkestanul de Est este denumirea folosită de uigurii din exil pentru provincia chineză Xinjiang.

Citește și: Deputatul PSD Ghiță vrea să fie pedepsiți demnitarii români care se întâlnesc cu diplomați străini

Isa susţine că Beijingul trebuie să pună capăt şi muncii silnice în Xinjiang şi alte provincii şi să permită anchete ale unor inspectori ai ONU.

Beijingul are trebui să permită anchete ale ONU

Chen Xu, ambasadorul chinez la ONU din Geneva, a declarat luni Consiliului Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului că "în prezent Xinjiangul şi Tibetul se bucură de prosperitate şi stabilitate" şi că "este absurd să se aplice Chinei eticheta de 'genocid', iar această încercare nu va avea niciun rezultat", potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.