''Nu am reînnoit contractul (cu AstraZeneca) dincolo de luna iunie. Vom vedea, urmărim ce se întâmplă'', a declarat comisarul european pentru piaţa internă Thierry Breton, în cadrul unei intervenţii pentru postul de radio France Inter/France Info.
După ce realizatorii au reluat subiectul pentru a afla dacă nesemnarea unui nou contract în acest moment semnifică încetarea definitivă de a mai primi vaccinuri AstraZeneca, Breton a lăsat să planeze îndoiala.
''Nu s-a făcut încă, aşteptaţi (...) Am început'' reînnoirile de contract cu Pfizer/BioNTech, dar ''vor mai fi şi altele'', a spus oficialul.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat sâmbătă că Uniunea Europeană a încheiat un nou contract cu BioNTech-Pfizer, pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19.
Contractul cu laboratoarele german şi american, care colaborează pentru producţia vaccinurilor anti-COVID-19, prevede noi livrări începând din acest an şi până în 2023.
UE mizează în special pe vaccinuri de tip ARN mesager, cum sunt cele de la BioNTech/Pfizer şi de la compania americană Moderna, tehnologie considerată mai eficace împotriva variantelor "sud-africană" şi "braziliană" a noului tip de coronavirus, notează AFP.
Vaccinul produs de AstraZeneca, care utilizează o tehnologie tradiţională, s-a confruntat în schimb cu întârzieri foarte mari la livrare, ceea ce a determinat UE să introducă o acţiune în justiţie împotriva companiei suedezo-britanice. UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate pe 26 mai de un tribunal din Bruxelles în acest dosar.
Cazuri rare de tromboze asociate cu administrarea serului AstraZeneca au dus, pe de altă parte, la o restricţionare a utilizării vaccinului în diferite ţări.