UE: Gazoductul Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, „nu este un proiect de interes comun”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.07.2021 - 16:33
UE: Gazoductul Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, „nu este un proiect de interes comun”. / Foto: ongresso.com

Uniunea Europeană a rearfirmat că gazoductul Nord Stream 2, între Rusia şi Germania, 'nu este un proiect de interes comun pentru UE', dar a precizat că va examina acordul convenit săptămâna aceasta între SUA şi Germania, relatează Reuters.

SHARE

'Îl vom lua în discuţie cu statele membre ale UE şi cu vecinii noştri, inclusiv cu Ucraina', a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-o conferinţă de presă, după ce administraţia americană şi guvernul german s-au angajat în cadrul acordului respectiv să diminueze ameninţarea la adresa securităţii reprezentată de această conductă.

Comisia a salutat de asemenea angajamentul Germaniei de a aplica 'spiritul şi litera legilor din domeniul energiei din UE', având în vedere eforturile Uniunii Europene de a căuta o mai mare independenţă energetică faţă de Rusia.

Citește și: Ministerul de Finanțe: Romprest a prejudiciat Sectorul 1 cu 243 de milioane de lei. DNA, sesizat

Merkel a apreciat că acordul SUA-Germania cu privire la Nord Stream 2 este 'un bun pas înainte' 

În acelaşi timp, cancelarul Angela Merkel a calificat joi drept 'un bun pas înainte' acordul încheiat miercuri între SUA şi Germania cu privire la viitorul gazoductului Nord Stream 2, chiar dacă rămân 'diferenţe' în legătură cu acest proiect controversat, conform AFP.

'Este un bun pas înainte, care a cerut o voinţă de compromis din partea ambelor părţi', a afirmat ea în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Totuşi, cancelarul german a precizat că acest acord 'nu rezolvă toate divergenţele' cu privire la gazoductul care leagă Rusia şi Germania, ocolind Ucraina.

Citește și: Colonel judecat pentru accident mortal: achitat pentru accident, condamnat pentru fals

'Este o tentativă între guvernul american şi noi de a stabili anumite condiţii', a rezumat ea.

'Noi avem nevoie de acest proiect în Germania', a insistat Merkel, care urmează să plece de la putere după alegerile legislative din 26 septembrie.

Berlinul şi Washingtonul au anunţat miercuri încheierea unui acord destinat să pună capăt disputelor dintre ele cu privire la acest proiect, ce durează de mai mulţi ani.

SUA au deplâns faptul că Nord Stream trece pe sub Marea Baltică şi nu prin Ucraina, ameninţând să priveze această ţară de o parte din veniturile rezultate din taxele de tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

Deci, Berlinul şi Washingtonul s-au angajat, într-o declaraţie comună, să adopte sancţiuni împotriva Rusiei, dacă Moscova va utiliza acest proiect pentru a 'comite acte agresive împotriva Ucrainei'.

Rusia 'trebuie crezută aici pe cuvânt'

Cancelarul german s-a referit în declaraţiile sale la asigurările părţii ruse că 'nu intenţionează să utilizeze energia ca pe o armă'.

Rusia 'trebuie crezută aici pe cuvânt', a remarcat ea.

Şi dacă această promisiune nu va fi respectată, 'nu am fi complet lipsiţi de apărare', a asigurat Merkel, în timp ce oponenţii proiectului consideră prea vagă ameninţarea cu sancţiuni.

Acordul a fost primit cu indignare de Kiev, care consideră că acesta generează 'noi ameninţări' pentru Ucraina.

Angela Merkel a susţinut din nou necesitatea unui dialog cu Moscova, notează AFP.

'Cred că noi ar trebui întotdeauna să fim interesaţi în a rămâne în dialog cu Rusia', a afirmat ea.

'Avem desigur păreri foarte diferite', adaugă ea, apreciind totuşi că este important 'să păstrăm legătura şi să încercăm să găsim soluţii'.

Berlinul a promis să creeze 'un fond verde' pentru a 'susţine tranziţia energetică a Ucrainei', în care Germania ar trebui să angajeze iniţial circa 150 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.