UE denunță reforma electorală din China și amenință Beijingul cu măsuri suplimentare

DE Miruna Moldoveanu | 12.03.2021 - 16:20
UE denunță reforma electorală din China/FOTO: Getty

Uniunea Europeană a denunţat joi, într-o declaraţie a şefului diplomaţiei Josep Borrell, reforma electorală din Hong Kong impusă de China şi a ameninţat Beijingul că va „lua măsuri suplimentare” împotriva încălcării principiului „o ţară, două sisteme”, scrie AFP.

SHARE

„Decizia luată joi constituie o nouă încălcare a principiului +o ţară, două sisteme+ (...) Uniunea Europeană va avea în vedere luarea de măsuri suplimentare", a avertizat Josep Borrell în această declaraţie publicată în numele celor 27 de membri ai UE.

Parlamentul chinez a aprobat joi aproape în unanimitate o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, care va da puterii un drept de veto la alegerile legislative asupra candidaţilor opoziţiei militând pentru democraţie.

Citește și: Opt asemănări între Meghan Markle și Prințesa Diana, mama prințului Harry

Această decizie "va avea un impact semnificativ asupra responsabilităţii democratice şi pluralismului politic din Hong Kong", a denunţat UE.

Reforma electorală din China, denunțată de UE

Uniunea Europeană "îndeamnă autorităţile chineze şi din Hong Kong să restabilească încrederea în procesul democratic din Hong Kong şi să pună capăt persecuţiei celor care apără valorile democratice".

"Având în vedere această decizie foarte recentă, Uniunea Europeană va avea în vedere luarea de măsuri suplimentare şi va acorda o atenţie sporită situaţiei din Hong Kong în contextul relaţiilor generale dintre Uniunea Europeană şi China", a precizat documentul.

Citește și: Legătura dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion din Mexic și Hell's Angels din România

Miniştrii de externe ai UE se reunesc pe 22 martie pentru a pregăti summitul european din 25 şi 26 martie, în cursul căruia liderii europeni trebuie să decidă strategia lor faţă de China.

Noi măsuri ar putea fi luate împotriva Beijingului

UE încearcă fără succes de luni de zile să constrângă Beijingul să respecte principiul "o ţară, două sisteme" şi să pună capăt represiunii opoziţiei pro-democraţie din Hong Kong. Europenii au limitat exporturile de echipamente care pot fi utilizate pentru supraveghere şi represiune şi au adoptat o serie de măsuri pentru a ajuta societatea civilă. Impactul acestor măsuri a fost evaluat în cadrul unei reuniuni la 22 februarie şi au fost discutate noi dispoziţii, având în vedere deteriorarea situaţiei, a anunţat Josep Borrell, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.