Ucraina vrea să-şi exporte cerealele prin apele teritoriale ale României: „Obiectivul e deblocarea”

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.07.2023 - 20:27
Navă maritimă, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels

Ucraina lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României, pentru a putea să exporte în continuare cereale din porturile de la Marea Neagră.

SHARE

Ucraina lucrează în prezent la stabilirea unei rute temporare de transport maritim prin apele teritoriale ale României, pentru a putea să exporte în continuare cereale din porturile de la Marea Neagră după ce Rusia s-a retras din acordul care asigura un coridor navigabil sigur pentru aceste exporturi, se arată într-o scrisoare oficială a guvernului ucrainean consultată miercuri de Reuters, în timp ce societăţile de asigurări îşi revizuiesc politicile asupra poliţelor de asigurare pentru navele ce operează în porturile ucrainene.

Ucraina vrea să-şi exporte cerealele prin apele teritoriale ale României: „Obiectivul e deblocarea”

Scrisoarea, datată cu 18 iulie, a fost transmisă agenţiei ONU pentru transport maritim, Organizaţia Maritimă Internaţională, şi în ea se menţionează că guvernul ucrainean "a decis să stabilească pe bază temporară o rută maritimă recomandată". "Obiectivul este de a facilita deblocarea navigaţiei internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre", se mai arată în scrisoarea semnată de ministrul ucrainean al dezvoltării infrastructurii, Vasil Şkurakov.

În scrisoare este de asemenea precizat că această rută va trece prin zona economică exclusivă şi apele teritoriale ale României.

Rusia s-a retras marţi din acordul ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Citește și: Avram Iancu înoată pentru țară: Parcurge 1000 km pe Rin pentru a ajuta aderarea României la Schengen

Un efect al retragerii Rusiei din acest acord este creşterea primelor de risc pentru navele ce operează în porturile ucrainene sau chiar refuzul societăţilor de asigurare de a încheia poliţe pentru aceste nave.

Astfel, societatea de asigurări Marsh a suspendat o facilitate de asigurare destinată cargourilor care navigau prin coridorul prevăzut în acel acord. 

De asemenea, primele de asigurare pentru riscul de război vor fi revizuite săptămânal de aceeaşi societate în cazul navelor care intră în Marea Neagră.

Primele de asigurare percepute acestor nave, deja crescute, sunt aşteptate în acest context să crească şi mai mult. Pe de altă parte, armatorii ar putea deveni tot mai reticenţi să permită intrarea propriilor nave fără acordul Rusiei într-o zonă de război. În plus, există şi riscul reprezentat de minele care plutesc în derivă pe Marea Neagră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te