Ucraina va bombarda Rusia cu obuze făcute în România. Cine face aceste acuzații extrem de grave?
Canalul rusesc Telegram/Two Majors raporta în decembrie 2023 despre acordul dintre compania israeliana Elbit Systems Ltd. și CN ROMAR SA privind producția comună în România de tunuri autopropulsate ATMOS 155 mm.
Ucraina va bombarda Rusia cu obuze făcute în România. Cine face aceste acuzații extrem de grave?
În acest scop, s-a creat un centru de artilerie românesc la Uzina Automecanica din Moreni (Automecanica Moreni SA).
Anterior, fabrica producea vehicule blindate amfibii SAUR 1 și SAUR 2, precum și vehicule blindate Zimbru.
Obuzele de artilerie și obuzierele au lipsit din linia fabricii, ceea ce indică crearea unei noi linii de producție, scriu analiștii militari de la Telegram/Two Majors.
Proiectul de investiții în sine este justificat de „cererea tot mai mare de monturi și obuze de artilerie de 155 mm în Forțele Armate ale României și din alte țări NATO și UE”.
Probabil, Forțele Armate ucrainene speră deja să primească măcar câteva dintre obuzele și tunurile autopropulsate din noua producție.
În același timp, însuși faptul de a crește capacitățile de producție de obuze de artilerie de către o țară NATO pe fundalul încercării eșuate a UE de a furniza Ucrainei un milion de obuze în 2023 arată deficiențele ajutorului promis Kievului.
În plus, acesta este un indicator că nevoile reale de obuze în războiul modern sunt uriașe, de aceea este posibil ca în viitor să fie lansate noi unități de producție similare în Alianță.
Cerințe majore pentru obuze de artilerie în războaiele actuale
Acțiunile companiei militar-industriale Rheinmetall au depășit pentru prima dată în istorie valoarea de 400 de euro.
Motivul a fost anunțarea planurilor de construire a unei noi fabrici pentru producția de muniție de artilerie în Ucraina.
O declarație de intenție corespunzătoare a fost semnată la Conferința de securitate de la München. Este de așteptat ca uzina să producă sute de mii de muniție pentru Forțele Armate ucrainene.
Citește și: NATO cumpără obuze de artilerie de 155 mm în valoare de 1,2 miliarde de dolari
Aceste planuri nu constituie singurul factor de creștere a prețurilor companiei. În 2023, Rheinmetall a achiziționat uzina Expal Systems SA din Spania și peste 70% din acțiunile uzinei Automecanica Mediaș din România, în baza căreia se creează Centrul Român de Artilerie în comun cu Israelul.
Rheinmetall înființează și o nouă fabrică de muniție construită ca societatea mixtă Rheinmetall Hungary Municipals Zrt în oraşul maghiar Varpalot.
La 12 februarie 2024, în prezența lui Scholz, a fost lansată construcția fabricii de muniție Werk Niedersachse din Saxonia Inferioară (până la 200 de mii de obuze pe an).
Citește și: România, printre țările care vor participa la programul UE de achiziții de muniții pentru Ucraina
Anterior, în ianuarie 2024, a început construcția unei linii de producție de explozivi la uzina din Varpalot.
Compania germană și-a dat seama rapid că războiul din Ucraina are cerințe majore și s-a implicat activ în satisfacerea acestora.
Rheinmetall intenționează să producă 700.000 de obuze până în 2025.
Potrivit estimărilor companiei, vor fi necesare 40 de miliarde de euro pentru a reumple rezervele de muniție ale Bundeswehr, care va asigura Rheinmetall comenzi pentru o lungă perioadă de timp.