Ucraina denunță confiscarea centralei de la Cernobîl: Un "terorism nuclear"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.03.2022 - 14:43
Ucraina denunță confiscarea de către Rusia a centralei de la Cernobîl drept "terorism nuclear"/FOTO: bbc.com

Ucraina cere Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să facă apel la NATO să închidă accesul în spațiul aerian deasupra instalațiilor nucleare ale țării și să intensifice eforturile de prevenire a actelor de terorism nuclear, confiscarea centralei nucleare de la Cernobîl.

SHARE

"Pentru a restabili reglementarea legală a securității instalațiilor nucleare din cadrul amplasamentului centralei nucleare de la Cernobîl și din zona de excludere, insistăm să fie luate măsuri decisive imediate", se arată în apelul din 2 martie.

Oficialii îndeamnă AIEA să apeleze la NATO cu o cerere de instituire a zonei A2/AD (Acces interzis) deasupra teritoriului Ucrainei, ținând cont de riscurile și de geografia locației NNEGC Energoatom.

Apelul a fost semnat de ministrul Energiei, Herman Halushchenko, de șeful Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară, Oleh Korikov, și de directorul general al NNEGC Energoatom, Petro Kotin.

Citește și: Pilotul MiG-ului 21 prăbușit la Cogealac a murit. Avea 31 de ani și peste 570 de ore de zbor

Potrivit textului apelului, Ucraina insistă, de asemenea, asupra acțiunilor din partea AIEA în vederea începerii imediate a focului și a interzicerii forțelor de ocupație de a se apropia la mai puțin de 30 km de centrala nucleară, precum și asupra intensificării eforturilor depuse de sediul AIEA EIC pentru coordonarea activităților de prevenire a terorismului nuclear la centrala nucleară de la Cernobîl și pentru furnizarea de asistență umanitară și psihologică personalului acesteia.

"Ocuparea centralei nucleare de la Cernobîl de către Federația Rusă are toate indiciile unui act de terorism nuclear comis împotriva instalațiilor nucleare de la Cernobîl și a personalului său de către armata rusă", se subliniază în apel.

Citește și: Anonymous: Invazia, aprobată în 18 ianuarie. Rușii vor vedea la TV realitatea din Ucraina

Autorii acestuia au menționat că personalul centralei nucleare de la Cernobîl, care a fost ținut captiv de către militarii ruși timp de șapte zile, a rămas sub presiune psihologică și a ajuns la epuizare morală. Aceștia au posibilități limitate de a comunica, de a se deplasa și de a efectua lucrări de întreținere și reparații în toată regula, ceea ce le pune în pericol viața și sănătatea.

"Informând AIEA cu privire la starea de securitate a instalațiilor nucleare în timpul acțiunilor militare, ne așteptăm la o acțiune comună concretă din partea AIEA sub forma unei "presiuni uriașe.

În același timp, autorii acestuia subliniază că Federația Rusă ignoră complet principiile păcii, securității și unității, pentru care a fost creată.

AIEA face parte din ONU și, prin urmare, se propune să se excludă accesul Rusiei la resursele intelectuale și tehnice ale agenției, consolidând în același timp controlul asupra contabilității, controlului și utilizării materialelor nucleare din această țară.

În plus, se insistă asupra ruperii tuturor relațiilor cu toți cetățenii Federației Ruse responsabili cu energia nucleară, care sunt angajați în toate structurile ONU.

"Participarea comună în organizațiile internaționale cu astfel de state membre în formatul existent este inacceptabilă pentru Ucraina și, sperăm, și pentru alte state membre", au declarat autorii apelului.

Ei au subliniat, de asemenea, că agresiunea militară a Federației Ruse, în calitate de stat nuclear, împotriva Ucrainei, sub denumirea cinică de "operațiune specială cu constrângere la pace", a distrus fundamentele sistemului internațional de securitate format după cel de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te