Cei doi lideri s-au concentrat asupra crizei din Siria, Moscova anunțând că au căzut de acord cu privire la „învingerea terorismului în Idlib”, provincia siriană nordică unde Turcia are 12 puncte de monitorizare și pe care voia să o păstreze în afara regimului Assad.
Cele două țări au anunțat intensificarea cooperării în multe domenii și explorează posibilitatea fabricării în comun de echipamente militare, ceea ce îndepărtează Turcia și mai mult de alianța NATO.
Mai mult, Moscova și Ankara extind cooperarea militaro-tehnică. Putin a menționat că un alt lot de S-400 a fost livrat în Turcia pe 27 august. A doua etapă va continua până la sfârșitul lunii septembrie.
Președintele turc s-a arătat interesat și de avioanele Sukhoi Su-57, care au fost în prealabil „expuse” pe cerul Siriei, testate în situație reală de luptă.
Segmentul pieței aeronavelor este un element-cheie în exporturile de echipamente militare din Rusia, a declarat Serviciul Federal de Cooperare Militară și Tehnică.
Apariția a două avioane de luptă Su-57 pe cerul Siriei a avut ca scop promovarea armelor rusești, dovedindu-și capabilitățile „în condiții reale de război”, potrivit unui raport al televiziunii naționale ruse Zvezda.
Sputnik a adăugat că „testul” a fost organizat pentru a „atrage atenția potențialilor cumpărători”.
Ministrul adjunct al Apărării, Iuri Borisov, a anunțat începerea unei „operațiuni de luptă pilot a Su-57” în Siria, subliniind că se lucrează intens la îmbunătățirea infrastructurii bazei rusești Hmeimim, care ar putea fi dotată, pe termen lung, cu ultimele avioane de luptă rusești.
Până la întâlnirea cu Putin, președintele turc acuza Rusia că a generat un nou val de refugiați din Idlib, ținta, din luna aprilie, a aviației lui Assad și rusă, ceea ce a provocat moartea a sute de civili.
Acum, Turcia se alătură Chinei în interesul pentru cumpărarea aeronavelor Su-57, testate „pe viu” în Siria.
De altfel, Ministerul rus al Apărării a anunțat mai devreme că a testat în Siria peste 300 de tipuri de arme, printre care a cincea generație a avioanelor de luptă Su-57, sisteme de apărare aeriană de tip Panzer S2, vehiculul blindat Terminator 2 și robotul de luptă Oran 9.
Erdogan a subliniat că cifra de afaceri comercială bilaterală a depășit 25 de miliarde de dolari, dar a spus că obiectivul este de a-l spori până la 100 de miliarde de dolari.
Construcția conductei TurkStream, de mare interes pentru Turcia, și pe care Rusia o susține, se desfășoară conform graficului.