Turcia a anunțat operațiunea Spring Shield împotriva forțelor regimului Assad în Idlib, Siria

DE Adina Mutăr | 01.03.2020 - 15:39
Sursă foto: Arif Akdogan - Anadolu Agency

Turcia a lansat o nouă operațiune în Siria, ca urmare a recentului atac al regimului Assad asupra trupelor sale din Idlib, a declarat duminică ministrul Apărării, Hulusi Akar.

SHARE

„Operațiunea Spring Shield, care a fost lansată în urma atacului asupra trupelor turcești din 27 februarie, se desfășoară cu succes ”, a declarat ministrul Apărării, Hulusi Akar.

Centrul de comandă este în provincia Hatay din sudul Turciei, la granița cu Siria. În ceea ce privește detaliile operațiunii, Akar a spus că două avioane, o dronă, opt elicoptere, 103 tancuri, 19 transportatoare blindate, în jur de 100 de elemente de artilerie și lansatoare de rachete multiple, trei sisteme de apărare aeriană, 56 de vehicule blindate, nouă depozite de muniții și peste 1.200 de soldați și elemente pro-regimul de la Damasc au fost neutralizate până în prezent.

Akar a subliniat că vizați în această operațiune sunt numai luptătorii proregim din provincia Idlib, dacă aceștia continuă să atace trupele turcești.


Operațiunea a fost lansată după ce cel puțin 34 de soldați turci au fost uciși și zeci de alți răniți joi noaptea, într-un atac aerian pe care Ankara l-a atribuit regimului de la Damasc, chiar dacă Rusia a fost informată în prealabil asupra pozițiilor trupelor turcești.

Conform acordului de la Soci, din septembrie 2018, între Turcia și Rusia, provincia Idlib, la granița de sud a Turciei, urma să fie zonă de siguranță sub monitorizarea militară turcească, unde refugiații se puteau întoarce.

Însă de atunci, atacurile regimului de la Damasc, susținute aerian de Rusia, asupra provinciei Idlib au continuat, generând un nou val de refugiați, căruia autoritățile turcești nu-i mai pot face față, rezultatul fiind deschiderea granițelor.

Ministrul turc al Apărării a subliniat că negocieri între Ankara și Moscova sunt în derulare. Se are în vedere și o întâlnire Erdogan-Putin la Moscova, la 5 martie.

„Așteptările noastre din partea Rusiei în acest moment sunt să își îndeplinească angajamentele ca țară garantă și, în acest context, să-și folosească influența asupra regimului de la Damasc pentru a opri atacurile și a se retrage la frontierele stabilite prin acordul de la Soci.”

El a adăugat că Turcia nu urmărește confruntarea cu Rusia și singurul său obiectiv este de a opri masacrele regimului și de a preveni radicalizarea și migrația populației.


Într-o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, Tayyip Erdogan a subliniat că această criză umanitară majoră din regiune se va agrava pe măsură ce regimul Assad își continuă atacurile.

Referitor la fluxul de refugiați care a pornit spre granițele Turciei cu Europa, Erdogan a spus că se așteaptă din partea Europei și Franței să ofere soluții concrete și sprijin pentru persoanele strămutate.

Turcia are peste trei milioane de refugiați sirieni și nu a primit niciun sprijin extern pentru a asigura o zonă în Siria în care aceștia să se poată întoarce în siguranță.

Președintele Emmanuel Macron a cerut Rusiei să stopeze imediat atacurile din Idlib.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te