Trump pregătește o „pedeapsă” dură pentru Rusia și China. Planul pentru „Noua Ordine a Dolarului”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.04.2024 - 13:40
Trump pregătește o „pedeapsă” dură pentru Rusia și China. Planul pentru „Noua Ordine a Dolarului” - Foto: Profimedia images

Trump pregătește o „pedeapsă” dură pentru Rusia și China. Planul pentru „Noua Ordine a Dolarului”. Fostul președinte american, Donald Trump plănuiește un „val” de sancțiuni pentru toate țările, în special cele din BRICS, care nu respectă „puterea dolarului”.

SHARE

Dacă va fi ales președinte al Statelor Unite la sfârșitul anului 2024, Donald Trump ar putea impune sancțiuni pentru țările care renunță la dolar, în special, pentru Rusia care se confruntă deja cu dificultăți majore și care cere „plata în ruble” pentru gazele și petrolul pe care îl vând altor țări.

Trump pregătește o „pedeapsă” dură pentru Rusia și China. Planul pentru „Noua Ordine a Dolarului”

Sancțiunile ar putea să fie aplicate aliaților și adversarilor SUA "care încearcă să efectueze schimburi comerciale bilaterale în alte monede".

Printre acțiunile posibile se numără, în special, controale la export și taxe pentru manipularea valutară. 

Astfel, printre statele care ar putea fi sancționate de o posibilă „adimistrație Trump 2.0” - țările BRICS ar putea fi supuse unor amenzi pentru renunțarea la dolar.

Citește și: Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO

"Consilierii lui Trump spun că acesta este proiectul care ar putea fi vizat în timpul potențialului său al doilea mandat", au declarat analiștii pentru Bloomberg.

"Consilierii economici ai fostului președinte Donald Trump analizează modalități de a împiedica în mod activ țările să renunțe la utilizarea dolarului... Trump a declarat în mod public și privat că dorește ca dolarul să rămână moneda de rezervă a lumii", se arată în articol Bloomberg.

Citește și: Șeful MAE francez, după declarațiile lui Trump: Europa are nevoie de o nouă "asigurare de viață"

Analiștii reamintesc declarațiile critice cu privire la dominația dolarului în sistemul financiar global au început să se răspândească în 2022, când Statele Unite au impus sancțiuni economice dure împotriva Rusiei.

În special, atunci banca centrală rusă, membri ai guvernului și alte aproximativ 2.500 de persoane au restricționat accesul la dolar.

Citește și: Trump spune că va încuraja Rusia să atace orice țară NATO: "NU, nu v-aș proteja. Trebuie să plătiți"

La rândul lor, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, cunoscute în mod colectiv sub numele de țările BRICS, au discutat despre de-dolarizare la un summit din august 2023.

"Acest grup urmărește o influență globală, încurajând aderarea unor țări-cheie producătoare de petrol - Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite", se arată în articol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te