Potrivit ultimului document prezentat judecătoarei federale Aileen Cannon, care se ocupă de această speţă, reprezentanţi ai fostului preşedinte republican au minţit atunci când au afirmat că toate documentele secrete - pe care Trump le-a scos din Casa Albă în ianuarie 2021 şi le-a luat cu el la locuinţa sa din Florida - au fost returnate, ceea ce a dus la decizia fără precedent de a percheziţiona reşedinţa lui Trump, la 8 august.
Departamentul Justiţiei din SUA a acuzat echipa fostului preşedinte de ''obstrucţionarea'' anchetei Biroului Federal de Investigaţii (FBI) şi a dat asigurări că, la percheziţie, au fost găsite peste 100 de documente confidenţiale pe care Trump nu le returnase anterior autorităţilor.
Citește și: VIDEO Soldat rus disperat: Forțele ucrainene au străpuns prima linie de apărare în Herson
Instituţia americană a mai relevat că avocaţii lui Trump ''au interzis în mod explicit funcţionarilor guvernamentali să deschidă sau să se uite în interiorul oricăreia dintre cutiile aflate într-o cameră de depozitare atunci când agenţii FBI s-au deplasat pentru prima dată, în iunie, la reşedinţa Mar-a-Lago a lui Trump din Palm Beach pentru a ridica dosarele.
Departamentul de Justiţie a publicat vinerea trecută o versiune editată a declaraţiei în faţa instanţei care a permis FBI să confişte documente guvernamentale secrete de la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida a fostului preşedinte Trump. Agenţii au confiscat 11 seturi de înregistrări clasificate, inclusiv documente "top secret", a căror dezvăluire ar putea ameninţa grav securitatea naţională.
Conform declaraţiei, un agent FBI neidentificat a spus că agenţia a examinat şi identificat 184 de documente "purtând marcaje de clasificare" care conţin "informaţii privind apărarea naţională" după ce Donald Trump a returnat în ianuarie 15 cutii cu documente guvernamentale care erau căutate de Arhivele Naţionale. O parte din documente aveau însemnări scrise de mână de fostul preşedinte.
Percheziţia este parte a unei investigaţii federale menite să stabilească dacă Donald Trump a sustras şi a păstrat ilegal documente la încheierea mandatului de preşedinte în ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 2020, şi dacă a încercat să obstrucţioneze ancheta.
Citește și: VIDEO Contraofensivă de proporții a Ucrainei în sud. Rușii pierd 500 de soldați pe zi
Donald Trump, care se gândeşte să candideze din nou la preşedinţie în 2024, a acuzat că percheziţia aprobată de instanţă la proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach este motivată politic, calificând-o drept "intrare prin efracţie".