Treptat, imaginea guvernului lui Vladimir Putin se duce pe apa sâmbetei. Rusia se întoarce în trecut

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.02.2023 - 09:50
Treptat, imaginea guvernului lui Vladimir Putin se duce pe apa sâmbetei. Rusia se întoarce în trecut - Wikimedia/Russian Presidential Executive Office/CC BY 4.0

Liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, îi place o expresie: „minunata Rusie a viitorului”, prescurtarea sa pentru o țară fără Vladimir Putin. De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a revenit într-un trecut întunecat și represiv.

SHARE

În ultimele 12 luni, guvernul lui Putin a zdrobit rămășițele societății civile a Rusiei și a realizat prima mobilizare militară a țării sale, de la al Doilea Război Mondial.

Oponenții politici precum Navalny sunt în închisoare sau în afara țării. Putin a spus clar că încearcă să reafirme Rusia ca un imperiu, în care Ucraina nu are loc ca stat independent.

Ultimul deceniu a început odată cu revenirea controversată a lui Putin la Președinție, în anul 2012. Acea epocă, în retrospectivă, a fost un preludiu al războiului actual: Rusia a anexat Peninsula Crimeea, în anul 2014. și a susținut separatiștii înarmați din Regiunea Donbas a Ucrainei, în timp ce tehnocrații lui Putin au lucrat la protejarea sancțiunilor economiei ruse, conform CNN.

Citeşte şi: Un fost colonel FSB spune că este „foarte posibil” ca Putin să atace din nou Kievul din Belarus

De la invazia din februarie, Putin a ignorat protestele și sancțiunile internaționale. Mass-media independentă și grupurile pentru drepturile omului au fost catalogate drept agenți străini sau închise complet.

Rusia se află acum într-o nouă fază incertă și este clar că nu va exista nici o revenire înapoi, nici o revenire la status quo-ul de dinainte, pentru cetățenii obișnuiți. Deci stăpânirea lui Putin asupra puterii este necontestată?

Zvonurile circulă acum, în interiorul țării, despre un alt val de mobilizare. Și la Moscova încep să apară semne de competiție în elita ţării, chiar dacă unii ruși văd prin fisurile zidului propagandei de stat.

Propagandă prin falsificarea trecutului

Pe 2 februarie, Putin a efectuat o vizită în orașul Volgograd, din sudul Rusiei, pentru a comemora cea de-a 80-a aniversare a victoriei sovietice, în ceea ce atunci se numea Stalingrad - un punct de cotitură crucial în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic.

În discursul său la un concert de gală, la Volgograd, Putin a făcut o legătură directă între Bătălia de la Stalingrad – momentul în care s-a schimbat impulsul, pe Frontul de Est, împotriva Germaniei Naziste – și războiul din Ucraina, avertizând că Rusia se confruntă cu o amenințare similară, din partea unui aşa-zis „Vest colectiv".

„Cei care atrag țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia – și cu atât mai iresponsabil declară acest lucru drept un fapt împlinit – cei care se așteaptă să câștige o victorie asupra Rusiei, pe câmpul de luptă, se pare că nu înțeleg că războiul modern cu Rusia va fi complet diferit pentru ei”, a avertizat el.

Invocarea Stalingradului a fost un răspuns la decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, ceva ce Putin s-a plâns că este „de necrezut, dar adevărat”.

Dar vizita președintelui la Volgograd a avut un element din ceea ce binecunoscutul politolog rus Kirill Rogov a descris drept „cosplay” – adică joc de costume – pe care clasa conducătoare a Rusiei îl folosește pentru a-și îmbrăca politicile în hainele unui trecut eroic.

„Putin a ajuns la Volgograd, care a fost redenumit Stalingrad, pentru câteva zile, cu ocazia aniversării Bătăliei de la Stalingrad”, a scris Rogov, pe Telegram.

Citeşte şi: Coaliția dictatorilor Lukașenko și Putin îl cheamă pe Biden la un summit de „împăcare” la Minsk

„Aniversarea Bătăliei de la Stalingrad, care este percepută ca un punct de cotitură în Războiul Patriotic, este desigur folosită ca o mare metaforă și o încălzire cu foc patriotic, înainte de cea de-a doua ofensivă decisivă împotriva Ucrainei, care se pregătește”.

Oficialii ucraineni avertizează de săptămâni întregi că Rusia ar putea pregăti un nou asalt major, probabil pentru a coincide cu aniversarea invaziei din anul 2022.

În septembrie, Putin a ordonat o mobilizare parțială, după o contraofensivă ucraineană rapidă și neașteptată, care a alungat forțele ruse din regiunea de nord-est Harkiv și a pregătit scena pentru recucerirea de către Ucraina a orașului Herson, din sud.

Multe dintre aceste trupe au trecut acum prin instrucţie, alimentând și mai mult speculațiile conform cărora Rusia este angajată într-un război de uzură, cu forță de muncă intensivă. Observatorii notează că armata Rusiei s-a adaptat.

Deși Putin nu a obținut niciodată parada victoriei de la Kiev, pe care generalii săi o plănuiau, el a numit un nou comandant pe câmpul de luptă, semnalând o altă schimbare de strategie.

„După eșecul blitzkrieg-ului, Rusia s-a adaptat și a pariat pe un război lung, bazându-se pe numărul său superior de trupe, resurse, industria militară și dimensiunea teritoriului său, dincolo de atacurile inamice”, a spus comentatorul Alexander Baunov, într-o postare recentă, pe Telegram.

Acesta este un război de uzură, care poate fi câștigat fără a implica prea mulți oameni, pe strategia „așteaptă-i, adaugă presiune, strânge”. Războiul însă este fluid și imprevizibil.

După cum a menționat Baunov, decizia recentă a Germaniei, a Statelor Unite și a altor aliați europeni, de a livra tancuri de luptă Ucrainei, poate testa jocul de anduranţă al lui Putin.

„O întoarcere la războiul rapid cu tancuri ruinează această nouă strategie, pe care Rusia tocmai și-a stabilit-o”, a scris Baunov. „Poate fi de asemenea nevoie de oameni noi, pentru a ține frontul, iar acest lucru este riscant.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te