Haos la granița Ungariei. Cozile de camioane se întind pe zeci de kilometri. Care e cauza

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.11.2023 - 10:23
Transportatorii polonezi și slovaci au blocat accesul spre și dinspre Ucraina. Haos la vama Záhony - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Haos la granița Ungariei. Cozile de camioane se întind pe zeci de kilometri după ce transportatorii polonezi și slovaci au blocat accesul spre și dinspre Ucraina.

SHARE

Transportatorii polonezi și slovaci au blocat accesul spre și dinspre Ucraina, după ce s-a constatat faptul că transportatorii ucraineni exploatează noua legislație europeană care le permite să își înregistreze companiile în Polonia, ocolind normele vamale și fiscale, subminând astfel serios prețurile la care operează companiile de transport rutier.

Transportatorii polonezi și slovaci au blocat accesul spre și dinspre Ucraina. Haos la vama Záhony

Poliția vamală și poliția de frontieră ungară și ucraineană lucrează în permanență pentru a elimina rapid blocajul de camioane, însă capacitatea podului Tisza și a punctului de trecere limitează grav posibilitățile.

Transportatorii polonezi și slovaci blochează accesul spre și dinspre Ucraina. Ca urmare, traficul la punctul de trecere a frontierei Záhony a crescut semnificativ, cu o coadă semnificativă de camioane pe partea maghiară, care uneori depășește zece kilometri, așteptând să iasă.

Potrivit informațiilor, ca urmare a activității coordonate a autorităților maghiare și ucrainene, debitul traficului de camioane a crescut, iar serviciile vamale de pe ambele părți lucrează pentru a-și spori și mai mult capacitățile. Blocada poloneză și slovacă a dus la creșterea numărului de transportatori care se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei Záhony, congestionat, dar încă fiabil.

Citește și: Slovacia a informat oficial NATO că nu va sprijini Ucraina cu arme. Va acorda asistență umanitară

Situația nu are niciun impact asupra circulației traficului de pasageri, dar, din cauza traficului greu, ar trebui să se acorde o atenție sporită atunci când se apropie de punctul de trecere a frontierei, a declarat NAV.

„Artificiul” ucrainenilor care i-a enervat la culme pe transportatorii polonezi și slovaci

Blocajul este rezultatul faptului că transportatorii ucraineni exploatează noua legislație europeană care le permite să își înregistreze companiile în Polonia, ocolind normele vamale și fiscale, subminând astfel serios prețurile la care operează companiile de transport rutier.

Citește și: Două state vecine Românei ar urma să își închidă complet granița. Ne așteaptă un ocol spre Europa

Ca răspuns la această situație, Uniunea Transportatorilor Rutieri din Slovacia (UNAS) a blocat punctul de trecere a frontierei de pe partea slovacă, exprimându-și sprijinul pentru colegii polonezi care protestează de câteva zile împotriva liberalizării normelor UE pentru transportatorii ucraineni.

Transportatorii slovaci amenință că vor bloca complet granița cu Ucraina

Transportatorii slovaci amenință că vor bloca complet granița cu Ucraina dacă Comisia Europeană (CE) nu abordează situația. Ei cer Bruxelles-ului să introducă autorizații de transport pentru vehiculele ucrainene, deoarece companiile europene nu pot concura cu acestea.

"Vom aștepta șapte zile pentru a vedea dacă ne vor răspunde și dacă se vor ocupa de acele autorizații sau nu. Dacă nu va exista o schimbare, polonezii vor continua să blocheze granița, iar noi ne vom alătura, spunând că vom închide întreaga trecere a Vyšné Nemecké cu Ucraina", a declarat Stanislav Skala, președintele UNAS. El a anunțat că colegii săi maghiari fac deja apeluri similare.

UNAS nu este de acord cu regulamentul Comisiei Europene, care, după invazia Ucrainei de către trupele rusești, a anulat eliberarea permiselor de intrare în UE pentru transportatorii ucraineni, potrivit hungarytoday.hu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te