Slovacia ar urma să decidă închiderea graniței cu Ungaria, pentru a opri migrația și după ce un partid de extrema dreaptă a câștigat alegerile. În acest caz, după cum se vede de pe hartă, în drumul românilor spre Polonia și Cehia va trebui să fie făcut cu un ocol.
Citește și: Presa austriacă face jocurile lui Nehammer ca să țină România afară din Schengen. Cifrele adevărului
Două state vecine Românei ar urma să își închidă complet granița
Bratislava consideră că închiderea frontierei ungare este o soluție pe termen scurt și lung la problema migrației, potrivit unui articol de presă care spune: „Bratislava nu mai vrea migranți din Ungaria. Ar putea închide frontiera”.
Potrivit unui expert în politici de securitate intervievat de Index, autoritățile slovace intenționează, de asemenea, să retragă certificatele migranților care se află în țară.
Migrația a devenit rapid una dintre principalele teme de campanie în Slovacia. Majoritatea partidelor politice consideră că guvernul interimar condus de Lajos Ódoros nu a gestionat problema în mod corespunzător, oferind prea târziu sprijin districtelor și municipalităților afectate.
Toate partide sunt de acord cu luipta anti-migrație
Deși încă nu este clar ce partide vor forma coaliția de guvernare din Slovacia, este important de remarcat că toate partidele care au vorbit pe această temă au considerat că problema migrației poate fi soluționată doar protejând frontiera slovaco-ungară.
"Guvernul Smer (partid care a câștigat alegerile de luna aceasta n.red.) - Hlas - SNS ar putea aduce o relativă stabilitate, pe care alegătorii ar putea, de asemenea, să o aprecieze foarte mult...", spune Balázs Tárnok, discutând despre șansele următorului guvern slovac.
Potrivit șefului Institutului de Studii Strategice Europene din cadrul Universității Naționale de Servicii Publice (NKE), țara a mai fost guvernată între 2016 și 2020 de Smer și SNS (pe atunci unite), cărora li s-a alăturat apoi Most-Híd, care de atunci a încetat practic să mai existe, în mare parte pentru că alegătorii i-au pedepsit pe politicienii acestui partid pentru implicarea lor în acel guvern.
Potrivit expertului în politici de securitate Árpád Párducz, problema securității frontierelor a fost cea mai proeminentă în comunicările Smer - SD condus de Robert Fico (care a câștigat aleferile n.red.), dar mesaje similare au fost exprimate și de Richard Sulík de la SaS, Peter Pellegrini de la Hlas și Boris Kollár, liderul formațiunii Sme rodina (Suntem o familie), care în cele din urmă nu a reușit să intre în parlament.
Potrivit Institutului de Cercetare a Migrației, având în vedere că Austria, Polonia și Republica Cehă au reintrodus controalele la granița cu Slovacia, se așteaptă ca noul guvern să facă tot posibilul pentru a rezolva problema.
Un pro-rus a câștigat alegerile
Fostul fost prim-ministru slovac Robert Fico, al cărui partid SMER a câștigat sâmbătă alegerile parlamentare, a declarat că se va implica activ în a face pace între Ucraina și Rusia, în orice condiții.
Fico nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a guverna pe cont propriu, dar va avea șansa de a deveni din nou prim-ministru atunci când vor începe negocierile de coaliție.
Un guvern condus de SMER ar putea avea consecințe grave pentru regiune. Slovacia este membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene, s-a numărat printre puținele țări europene care au făcut presiuni pentru sancțiuni dure ale UE împotriva Rusiei și a donat o cantitate mare de echipamente militare Ucrainei.
Citește și: Pro-rusul care a câștigat alegerile din Slovacia, vrea rapid pace „rusească” în Ucraina