Marți, Rusia a început „controalele de rutină” ale armatei, în vederea exercițiilor militare anunțate.
„În conformitate cu planul de instruire a forțelor armate, au început controalele de rutină asupra formațiunilor și unităților militare, pentru a fi gata de luptă”, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, într-o întâlnire cu comandanții la Ministerul Apărării.
„Trupele se deplasează spre zonele de antrenament pentru exerciții tactice, tactico-speciale și bilaterale", a precizat acesta.
Rusia: Germania și Franța să aducă urgent Ucraina cu picioarele pe pământ
În același timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că desfășurarea forțelor armate ucrainene lângă linia de contact din estul țării reprezintă o încălcare a Acordului de la Minsk privind soluționarea crizei.
Lavrov a subliniat că Germania și Franța, țările-garant ale acordului, trebuie să depună eforturi „mai energice” pentru a detensiona situația.
Citește și
Cât de aproape este Rusia de o nouă invazie în Ucraina
Ucraina cere NATO să accelereze aderarea sa la Alianţă pentru a trimite „un semnal" Moscovei
„Din păcate, de fiecare dată când Formatul Normandia [Germania, Franța, Rusia, Ucraina - n.r.] se întrunește într-o calitate sau alta, indiferent dacă este la nivel de lideri, reprezentanți sau angajați ai Ministerelor de Externe, nu vedem acțiuni energice. Colegii francezi și germani trebuie să aducă partea ucraineană cu picioarele pe pământ și s-o facă urgent”, a declarat Lavrov, aflat într-o vizită în India.
În cadrul unei evoluții conexe, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat marți că au avut discuții cu oficialii Administrației Biden cu privire la situația din estul Ucrainei.
„Am avut contacte cu administrația SUA cu privire la situația din Donbas. Am explicat pe deplin părții americane ce se întâmplă. Există o linie din ce în ce mai provocatoare și sfidătoare din partea Kievului și a patronilor săi occidentali, conduși chiar de Statele Unite, iar Washingtonul ar trebui să fie îngrijorat de consecințele acestei politici", a declarat Riabkov.
Grupul de contact trilateral, format din Rusia, Ucraina și OSCE, pentru rezolvarea crizei din regiunea Donbass, a fost de acord cu încetarea focului dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul Ucrainei la 27 iulie 2020.
NATO asigură Ucraina de sprijin
Secretarul general al NATO l-a sunat marți pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „activitățile militare ale Rusiei în și în jurul Ucrainei”.
„NATO sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Rămânem dedicați parteneriatului nostru strâns ”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter.
SUA, Marea Britanie l-au asigurat pe președintele ucrainean de sprijinul lor față de amenințarea Rusiei.