În timp ce emisarii iranieni continuau discuțiile nucleare cu puterile mondiale la Viena, Teheranul a lansat imagini ce arătau o activitate intensificată într-un port subteran, unde unul dintre cei patru sateliți aflați în pregătire, Zafar 2, se află „în stadiul final pentru lansare”.
Din 2016, toate cele patru încercări de lansare ale rachetei Simorgh nu au reușit să pună pe orbită un satelit iranian.
Unii experți cred că inginerii iranieni s-ar putea să fi rezolvat problema separării treptelor de rachetă și acum folosesc atât propulsori lichizi, cât și solizi.
Citește și
Ministerul de Interne din UK, dat în judecată de Agenția pentru drepturile cetățenilor UE
Oficiali ruși și americani discută despre „garanțiile de securitate” cerute de Moscova pentru Europa
Sursele militare ale DEBKAfile susțin că dacă lansarea va avea succes, Iranul ar fi mai aproape decât se crede de capacitatea de a monta un focos nuclear pe o rachetă ICBM cu o rază de acțiune de 2.000 kilometri.
Estimarea surselor de informații americane și israeliene până acum este că iranienii erau la cel puțin doi ani distanță de a dezvolta tehnologia necesară pentru această etapă critică în armarea programului său nuclear.
Potrivit unor surse iraniene, satelitul spațial urmează să fie lansat din nou de racheta Simorgh, care are o rază de acțiune de 4.000 km, din portul spațial Imam Khomeini.
Acest site subteran este situat în afara orașului Katamaran din provincia Kermanshah și lângă Haj Abad din provincia Hormozagan.
Haj Abbad a fost prima bază de rachete a Iranului și acum este rezervată pentru rachete balistice cu combustibil solid.