VIDEO Armata României și SUA, pregătiri de război în Moldova. Rusia acuză transfer de arme

DE Adina Mutăr | 03.04.2024 - 17:45
Exercițiu militar în Moldova, cu SUA și România - Foto: radiomoldova.md

României și SUA, pregătiri de război în Moldova.. Rusia acuză transfer de echipament militar în Ucraina. Exercițiul militar JCET-2024 (Joint Combined Exchange Training) cu participarea armatelor SUA și României a început în Moldova. Antrenamentele au loc în perioada 1-19 aprilie.

SHARE

Exercițiu militar în Moldova, cu SUA și România. Rusia acuză transfer de echipament militar în Ucraina.

Exercițiul are ca scop antrenarea în comun şi efectuarea unui schimb de experienţă între militarii forţelor speciale moldoveneşti, române, americane, precum și creșterea nivelului de interoperabilitate între contingentele participante.

României și SUA, pregătiri de război în Moldova. Rusia acuză transfer de arme 

La ediția din acest an vor participa și reprezentanții Serviciului de Protecție și Pază de Stat, precum și Detașamentului cu destinație specială „Pantera”. 

Militarii din Batalionul cu Destinație Specială „Fulger” ai Armatei Naționale participă la „JCET” începând cu anul 2009.

„Conform scenariului, militarii vor executa parașutări, trageri de luptă avansate pe timp de zi și noapte, exerciții de antrenament în teren cu misiuni specifice. În contextul desfășurării exercițiului „JCET 2024”, tehnica militară se va deplasa în perioada vizată din unități la poligoanele Armatei Naționale pentru a participa la antrenamente”, a informat Ministerul Apărării de la Chișinău, potrivit caleaeuropeana.ro

Ministerul Apărării nu a dezvăluit zonele de exerciții militare, dar avertizează locuitorii să nu se impacienteze cu privire la circulația echipamentelor pe drumurile republicii.

Citește și: Creşte din nou tensiunea între Republica Moldova şi Federaţia Rusă

Rusia este de mult cu ochii pe Republica Moldova și apropierea acesteia de NATO, în contextul războiului din Ucraina și a statutului incert al zonei separatiste Transnistria.

Canalul pro-Kremlin Rybar atrage atenția aupra rutei logistice pe care NATO o construiește prin România și Moldova pentru aprovizionarea Ucrainei cu arme sensibile și chiar a avertizat că  avioanele F-16 ar putea fi staționate în republică, la adăpost de atacurile Rusiei.

Citește și:  Transnistria cere ajutorul Rusiei pentru a se desprinde Republica Moldova

Cu ocazia noilor exerciții, Rybar scrie că poligonul militar de la Bulboaca, care se află în apropierea capitalei Transnistriei, Tiraspol, va fi reactivat.

De asemenea, atrage atenția că exercițiul este o acoperire pentru alte sarcini, cum ar fi transferul unui număr mare de militari și „echipamente relativ secrete”.

Americanii fac exerciții în Moldova cam o dată pe trimestru, iar românii aproape în fiecare lună, scrie Telegram/Rybar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te