Opt state membre al Uniunii Europene au cerut, joi, într-o declarație comună, măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea în fața amenințărilor militare, hibride, teroriste și infracționale, transmite EFE.
Țări din nordul și vestul Europei, apel pentru o UE rezilientă: „Amenințările se înmulțesc”
Textul miniștrilor de interne, pregătire civilă și reziliență din Belgia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda și Suedia, care a fost difuzat de surse diplomatice, subliniază 'urgența imediată' de a asigura o UE 'pregătită și rezilientă'.
În declarație se arată că UE trebuie, 'în mod individual și colectiv, să adopte măsuri suplimentare' în fața 'amenințărilor în creștere', printre care le menționează pe cele militare, hibride, teroriste și infracționale.
Citește și Iran sfidează SUA cu „binecuvântarea” lui Putin. A încheiat un pact de apărare cu Rusia pe 20 de ani
Declarația mai menționează, de asemenea, manipularea din exterior, interferența și alte 'întreruperi' cauzate de dezastre naturale sau provocate de om, 'de asemenea în contextul evenimentelor geopolitice și climatologice', și subliniază necesitatea unei abordări care să implice 'întreaga societate'.
Țările semnatare recunosc că pregătirea și reziliența sunt competențe ale statelor membre, dar reamintesc că 'crizele au devenit din ce în ce mai transfrontaliere și intersectoriale' și că complexitatea lor crește, la fel ca și nevoia unei acțiuni europene 'coordonate'.
'Ritmul acțiunilor noastre', spun semnatarii, 'ar trebui să se alinieze cu urgența provocărilor pe care le avem în față'.
Cele opt țări subliniază că o consolidare a pregătirii și a rezilienței UE 'necesită eforturi din partea statelor membre și a instituțiilor europene' și, în acest context, se angajează să consolideze acțiunile necesare.
Citește și: Kara Murza explică de ce România e o țintă a Rusiei: Putin a pus ochii voi, lucrează prin localnici
Indică, în acest sens, că vor lucra pentru o abordare multidisciplinară coordonată, 'dezvoltând și implementând o agendă comună de coaliție'.
Astfel, își vor concentra eforturile, spun ele, pe 'împuternicirea cetățenilor' ca esență a pregătirii și a rezilienței, printr-o abordare intersectorială, care abordează toate pericolele existente și 'reunește o gamă largă de instrumente destinate să avertizeze, să protejeze și să ducă la conștientizare'.
Vorbește, de asemenea, despre optimizarea și integrarea 'evaluării riscurilor și a amenințărilor' în vederea unei integrări într-o evaluare cuprinzătoare la nivel european, care să conducă la o 'percepție comună' și la o pregătire mai bună.
În final, declarația se referă la necesitatea unei conștientizări a situației și a unei gestionări a crizelor în cadrul țărilor membre și la nivelul UE printr-un schimb mai mare de informații și întărind instrumentele deja existente, precum Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență al UE.