Țara unde 4 milioane de locuri de muncă ar putea fi înlocuite cu inteligența artificală

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.11.2023 - 16:58
Țara unde 4 milioane de locuri de muncă ar putea fi înlocuite cu inteligența artificală - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Dezvoltarea continuă a inteligenţei artificiale pune o presiune din ce în ce mai mare pe piaţa muncii, mai ales în zonele dezvoltate. Conform unui studiu recent, o ţară din Asia se confruntă deja cu probleme la nivelul angajărilor şi riscă să "fure" 4 milioane de locuri de muncă.

SHARE

Nu mai puțin de 4 milioane de locuri de muncă riscă să fie înlocuite de inteligența artificială. Conform unui studiu, asta ar putea să se întâmple într-o țară din Asia. Problemele ar fi început deja să apară. 

4 milioane de locuri de muncă, înlocuite de inteligența artificială

Aproape 4 milioane de locuri de muncă din Coreea de Sud riscă să fie înlocuite de inteligenţa artificială (IA) în următoarele două decenii, în principal cele ocupate de lucrători cu gulere albe, conform unui studiu al băncii centrale naţionale, publicat joi, transmite AFP, citat de Agerpres

Citește și: Inteligența Artificială, periculoasă precum un război nuclear. Unul dintre puternicii lumii se teme

Progresele rapide în domeniul tehnologiilor de inteligenţă artificială (AI) au stârnit îngrijorări în întreaga lume, variind de la potenţiale disponibilizări, până la atacuri cibernetice şi chiar pierderea controlului de către oameni asupra sistemelor pe care le-au proiectat.

Un nou studiu realizat de Banca Coreei estimează că aproximativ 3,9 milioane de locuri de muncă din ţara asiatică aflată în prima linie a noilor tehnologii vor fi în pericol, pe măsură ce adoptarea IA creşte la nivel naţional, medicii, avocaţii, contabilii şi chimiştii numărându-se printre profesiile cele mai ameninţate.

"Profesioniştii cu venituri ridicate şi cu studii superioare sunt mai expuşi la (riscul) IA şi au o probabilitate mai mare de a fi înlocuiţi", se arată în studiu. Angajaţii cu gulere albe sunt cei mai expuşi acestui risc, IA putând îndeplini cu uşurinţă sarcini analitice şi cognitive, conform textului.

În schimb, potrivit studiului, persoanele cele mai puţin susceptibile de a-şi pierde locul de muncă din cauza progresului tehnologic sunt cele care lucrează în domeniile care ţin de religie, alimentaţie şi învăţământ.

Raportul realizat de Banca Coreei subliniază că, deşi tehnologiile IA reprezintă o ameninţare pentru locurile de muncă existente, ele creează, totodată, noi oportunităţi de angajare, în special pentru inginerii care dezvoltă şi întreţin sisteme IA, precum şi în start-upurile asociate cu IA.

Citește și: Cum ne va transforma viețile Inteligența Artificială. Ne vom pierde locurile de muncă?

Însă, deoarece noile posturi sunt "concentrate" într-un domeniu specific, "unii angajaţi pot întâmpina dificultăţi în procesul de tranziţie profesională cauzate de introducerea IA", se precizează în studiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te