Un comitet de experţi format de noua preşedintă a Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, a recomandat luni ''folosirea gratuită'' a vaccinurilor anti-COVID-19, intensificarea testării cu teste PCR - până în prezent interzise în această ţară - şi a cerut personalului sanitar să trateze bolnavii infectaţi cu noul coronavirus, după mai mult de un an de politică negaţionistă faţă de existenţă acestui virus impusă de preşedintele defunct John Magufuli, relatează agenţia EFE.
''Angajaţii din sectorul sanitar trebuie să-şi îndeplinească responsabilităţile profesionale, bazate pe bunele practici, norme şi valori care le permit să informeze şi să trateze pacienţii COVID-19'', afirmă acest comitet într-un comunicat oficial.
CITEȘTE ȘI: Contestaţia Dianei Șoșoacă, respinsă. Ea nu mai reprezintă Senatul timp de trei luni
De asemenea, experţii comitetului îndeamnă guvernul să folosească toate instrumentele de care dispune pentru a permite administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru ''a proteja cetăţenii''.
''Conform analizei efectuate de acest comitet, respectivele vaccinuri sunt eficace şi securitatea lor a fost acceptată ştiinţific'', explică membrii săi, ei recomandând vaccinarea cu prioritate a personalului sanitar din prima linie şi a persoanelor cu vârste de peste 50 de ani.
CITEȘTE ȘI: Andreea Marin: M-am măritat cu Bănică din iubire, nu din interes. Azi, e doar tatăl copilului meu
Testele PCR erau interzise
Printre alte măsuri cerute de comitetul menţionat se numără sporirea serviciilor de diagnostic, după ce folosirea testelor PCR a fost până în prezent interzisă în Tanzania, precum şi informarea populaţiei despre evoluţia pandemiei.
Bilanţul îmbolnăvirilor de COVID-19 anunţat de Tanzania a îngheţat în luna mai anul trecut la 509 cazuri şi 21 de decese. De atunci, autorităţile tanzaniene nu au mai comunicat deloc date despre evoluţia epidemiei, fostul preşedinte John Magufuli impunând o politică de negare a existenţei coronavirusului SARS-CoV-2, fără nicio măsură antiepidemică şi pretinzând că tanzanienii sunt protejaţi de Dumnezeu.
Între timp, mai multe personalităţi tanzaniene au fost infectate cu noul coronavirus, inclusiv vicepreşedintele arhipelagului Zanzibar, Seif Sharif Hamad, care a decedat, iar un val de decese observat începând din luna februarie a fost atribuit oficial unor cazuri de ''pneumonie''.
Tot în luna februarie, preşedintele John Magufuli a dispărut din peisajul public. Două luni mai târziu, vicepreşedinta Samia Suluhu Hassan a anunţat decesul lui, oficial din cauze cardiace, în timp ce opoziţia susţine că el ar fi murit de COVID-19.
Devenită astfel preşedinte, conform prevederilor Constituţiei, Samia Suluhu Hassan a anunţat pe 6 aprilie crearea comitetului care a anunţat luni primele măsuri de combatere a pandemiei, un prim pas către încheierea politicii negaţioniste impuse de fostul preşedinte.