Taiwanul a informat OMS că SARS CoV2 se transmite de la om la om. OMS a crezut raportul Chinei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.04.2020 - 19:52

În Taiwan, țară cu 23 milioane de locuitori, nu a mai fost raportat niciun nou caz de coronavirus. A avut 393 de cazuri COVID-19, dintre care șase morți și 124 recuperări, cel mai mic număr de cazuri la un milion de oameni oriunde în lume. Care este lecția Taiwanului.

SHARE

Ministrul Sănătății, Chen Shih-chung, care conduce și Centrul de Comandament al Epidemiei din Taiwan (CECC), a declarat că 338 din totalul de 393 de pacienți cu coronavirus din Taiwan erau persoane care s-au întors din străinătate.

Numărul scăzut al cazurilor a fost menținut fără ca autoritățile să recurgă la măsura închiderii orașelor. Acest lucru a fost posibil deoarece Taiwanul nu a crezut în asigurările Chinei că virusul nu se transmite de la om la om, așa cum anunțase la 31 decembrie 2019.

Mai mult decât atât, deși China a blocat apartenența Taiwanului la Organizația Mondială a Sănătății, Taipei a anunțat OMS că virusul se transmite de la om la om.

Potrivit unui raport al Consiliului pentru Relațiile Externe al SUA, Taiwan a alertat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) despre potențialul noului coronavirus de transmitere de la om la om la 31 decembrie, dar nu a primit niciun răspuns.

„În schimb, OMS a crezut informarea Chinei că nu se transmite de la om la om, până pe 21 ianuarie”, se arată în raportul Consiliului.

Răspunsul eficient al Taiwanului a fost atribuit unei pregătiri timpurii pentru o posibilă epidemie, în urma tragediei din 2002 -2003, când SARS Cov1 a provocat multe decese în țările asiatice. Și acea epidemie a pornit tot din China.

La 31 decembrie 2019, chiar în ziua când China a anunțat existența coronavirusului, Taiwanul a implementat măsura verificării tuturor celor care intrau în țară și trimiterea acestora în carantină pentru 14 zile, completată de screening, testare și urmărirea contactelor celor infectați.

Școlile și întreprinderile au continuat să funcționeze normal, dar oamenilor li s-a solicitat să poarte măști de protecție și să respecte cu strictețe măsurile de precauție, cum ar fi spălarea mâinilor și dezinfectarea regulată a spațiilor unde își desfășurau activitatea, distanțarea socială.

Într-un raport publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), luna trecută, se arată că cele 124 de măsuri implementate imediat de Taiwan trebuie să constituie o lecție pentru toate țările într-o astfel de pandemie.

În primul rând a fost repeziciunea în a identifica potențialul contagios al noului coronavirus, activând imediat structurile de gestionare a situațiilor de urgență pentru a aborda focarul emergent.

Multe dintre măsuri au ținut de informarea populației în timp util, prin simple mesaje mediatizate, eliminând panica și ghidând cetățenii cu calm pentru a-și lua măsurile de prevenire a infectării.

Un alt element foarte important este investirea în cercetare medicală.

Multe medicamente și vaccinuri de pe piața globală sunt dezvoltate în Taiwan și trimise pe piața americană pentru studii clinice.

Potrivit Foreign Policy, Taiwanul „are un ecosistem foarte sănătos pentru inovare cu sprijin guvernamental mare și investiții grele în inovare și știință. Datorită sistemului central de sănătate, se poate analiza un număr uriaș de date, ceea ce îl face unul dintre puținele locuri capabile să dezvolte eficient și rapid medicamente antivirale și vaccinuri.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te