Surpriză enormă în Ucraina: actorul Volodimir Zelenski, ales președinte cu 73% din voturi

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.04.2019 - 10:53
Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a fost ales noul președinte al Ucrainei cu 73 la sută din voturi, potrivit exit-poll-urilor, relatează AFP.

SHARE

Actorul de comedie îl învinge astfel pe Petro Poroșenko, în al doilea tur al scrutinului. Acesta și-a felicitat adversarul, subliniind că nu va pleca din politică. „Accept această decizie. Îmi părăsesc funcțiile, dar vreau să subliniez cu fermitate: nu voi pleca din politică”, a declarat Poroșenko.

Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul National, actorul de comedie Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, a obţinut 73,2% din voturi, iar Petro Poroşenko, 25,3%, informează Ukrinform. 

Un alt sondaj, efectuat de Institutul TSN, îl creditează pe Volodimir Zelenski cu 72,3%, iar pe Petro Poroşenko cu 27,3%. 

Conform proiecţiilor realizate de posturile 112+NewsOne, Volodimir Zelenski a obţinut 73,7% din voturi, iar Petro Poroşenko, 26,3%. 

De la comedie, la politică

Victoria  lui Volodimir Zelenski este manifestarea unui fenomen pe care-l regăsim și în alte țări, cu democrații mult mai consolidate decât Ucraina: susținerea candidaților non-esta­blishment, care câștigă cu un discurs antisistem, în care lupta anticorupție are un rol determinant.

Zelenski este un produs al videocrației, puterea mass media, care, în ultimii ani, a contribuit la succesul unor politicieni celebri. Aceștia au exploatat la maxim notorietatea conferită de mijloacele de informare în masă și au transformat-o în capital politic. Donald Trump este cel mai celebru dintre exemple. 

Un paradox

Volodimir Zelenski este lipsit de experiență politică. Asupra averii sale planează chiar semne de întrebare. Există chiar suspiciuni de legături prea strânse cu Rusia. Cu toate acestea, el este pe primul loc în competiția pentru cea mai înaltă poziție politică din Ucraina, deoarece alegătorii săi vor să stârpească corupția și să scoată Ucraina de sub influența Rusiei. Un paradox pe care merită să-l analizăm un pic.

În vârstă de 41 de ani, originar din micul oraș Krivoi Rog, Zelenski a ajuns foarte cunoscut în Ucraina pentru rolul său dintr-un serial de televiziune celebru în Ucraina, „Slujitorul Poporului“. O satiră cu un apăsat mesaj antico­rupţie în care Zelenski joacă rolul unui profesor anonim, Vasil Petrovici Holoborodko, care se trezeşte peste noapte în fotoliul de preşedinte al Ucrainei, după ce apare într-un clip viral criticând corupţia de la nivelul guvernului.

Citește mai multe în analiza Newsweek România despre Volodimir Zelenski.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.