Suedia, copleșită de războaiele dintre bandele criminale pentru droguri. Se cere mobilizarea armatei

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 29.09.2023 - 07:46
Suedia, copleșită de războaiele dintre bandele criminale pentru droguri. Se cere mobilizarea armatei - Foto: Profimedia Images

Suedia e copleșită de războaiele dintre bandele criminale, în principal pentru controlul traficului de droguri. Trei persoane au fost ucise doar în 24 de ore. Iar premierul suedez, Ulf Kristersson, a vorbit despre un sprijin al armatei pentru a pune capăt escaladării violențelor.

SHARE

"Sunt alături de voi, vom vâna bandele criminale şi le vom învinge. Le vom aduce în faţa justiţiei", a declarat Ulf Kristersson în cursul unei intervenţii televizate.

În faţa acestei spirale a violenţei, şeful guvernului a estimat că "legea suedeză nu este concepută pentru războaiele între bandele criminale şi copiii soldaţi. Dar suntem pe cale să schimbăm acest lucru", relatează Agerpres, citând AFP.

Potrivit datelor postului public de televiziune SVT, 12 persoane au murit în atacuri armate şi explozii în septembrie, cea mai mortală lună din ultimii patru ani.

Ultimele două zile au fost deosebit de sângeroase, cu trei crime, printre care cea a unui băiat de 18 ani şi a unei femei de 25 de ani.

Citește și: Fragmente a cel puțin 12 oameni, aruncate pe stradă la intimidare de traficanții de droguri

Suedia, copleșită de războaiele dintre bandele criminale pentru droguri. Se cere mobilizarea armatei

Social-democraţii (stânga) şi Democraţii Suediei (extremă-dreapta) au propus mobilizarea armatei pentru a sprijini poliţia în munca sa pe teren.

"I-am convocat mâine (vineri, 29 septembrie) pe şeful poliţiei naţionale şi pe comandantul-şef pentru a vedea cum forţele armate pot ajuta poliţia să lupte cu bandele criminale", a reacţionat premierul.

Un prim atac armat a avut loc într-o suburbie bogată la sud de Stockholm, cu puţin înainte de ora 19.00, miercuri seară: un tânăr a fost împuşcat în apropierea unui teren de sport unde copiii aveau antrenamente la fotbal, potrivit poliţiei naţionale.

A fost deschisă o anchetă pentru omucidere, iar terenul a fost închis până vineri.

"Persoane nevinovate fără legătură cu crima organizată, printre care mai mulţi copii veniţi la antrenament, au fost forţate să asiste încă o dată la un atac armat fără milă, în cursul căruia un bărbat a fost împuşcat", a reacţionat premierul miercuri seară.

Citește și: Profesori, traficanți de droguri. Culturi de canabis, găsite de DIICOT în casele dascălilor

Al doilea atac armat a avut loc câteva ore mai târziu, spre miezul nopţii, într-o altă suburbie de sud a Stockholmului, rănind două persoane, dintre care una a murit din cauza rănilor, potrivit poliţiei. Trei bărbaţi au fost arestaţi.

Şi în cursul nopţii de miercuri spre joi, în jurul orelor 04.00, un dispozitiv exploziv a ucis o tânără de 25 de ani într-o suburbie a oraşului Uppsala. Cinci case au fost deteriorate, a precizat poliţia pe site-ul său.

"Criminalitatea a atins o amploare nemaivăzută până în prezent. Situaţia este gravă la Uppsala şi în toată ţara", a declarat Catarina Bowall, o responsabilă a poliţiei din oraşul universitar situat la 70 kilometri nord de Stockholm.

"Este probabil ca acest eveniment să aibă o legătură cu conflictul naţional" dintre bandele criminale, a adăugat ea.

Război între două bande criminale, pentru controlul traficului de droguri

Această serie de violenţe fără precedent este legată de un val de represalii între două bande criminale care îşi dispută controlul traficului de droguri.

Violenţele zguduie de mai multe săptămâni Suedia care caută să pună capăt acestor atacuri armate şi explozii mortale - cel mai adesea vizând intimidarea membrilor bandelor rivale şi a celor apropiaţi - aproape cotidiene.

Premierul a mai criticat joi "naivitatea şi inconştienţa care ne-au adus aici. Imigraţia iresponsabilă şi eşecul integrării ne-au condus" în această situaţie, a afirmat el.

Ulf Kristersson, la conducerea Moderaţilor, a fost arhitectul anul trecut al unei apropieri fără precedent de extremă-dreapta care i-a permis să ajungă la putere. El este aliat în parlament cu partidul anti-imigraţie Democraţii Suediei, care însă nu au niciun ministru în guvern.

Autorii acestor violenţe sunt din ce în ce mai tineri şi aceste atacuri au făcut mai multe victime colaterale în ultimele săptămâni.

Anul trecut, în Suedia au fost înregistrate 391 de atacuri armate, dintre care 62 mortale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te