SUA trimit trupe în Europa, să lupte împotriva lui Putin. Anunțul Pentagonului

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.12.2023 - 09:42
SUA trimit trupe în Europa să lupte împotriva lui Putin. Anunțul Pentagonului - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA trimit trupe în Europa, să lupte împotriva lui Putin. Anunțul Pentagonului, prin secretarul Apărării, Lloyd Austin, este fără echivoc: dacă nu se acordă Ucrainei ajutor militar susținut ca să învingă Rusia, americanii vor fi nevoiți să intre în război.

SHARE

SUA trimit trupe în Europa, să lupte împotriva lui Putin. Anunțul Pentagonului se înscrie într-o serie de avertismente ale Administrației Biden că SUA vor fi obligate prin Carta NATO să intre în război, dacă Ucraina pierde în fața Rusiei din cauza neacordării ajutorului militar promis.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a avertizat Congresul săptămâna aceasta că este „foarte probabil” ca trupele americane să fie trimise să lupte în Europa dacă parlamentarii nu vor acorda ajutor suplimentar pentru Ucraina, potrivit americanmilitarynews.com.

SUA trimit trupe în Europa, să lupte împotriva lui Putin. Anunțul Pentagonului

Președintele Joe Biden a transmis cel mai sever avertisment de până acum republicanilor din Congres care se tot sustrag sub diverse motive de la a aproba mai mult ajutor pentru Ucraina.

„Plătiți acum sau veți plăti mai mult mai târziu, când veți fi forțați să trimiteți trupe americane să lupte cu soldații ruși atunci când președintele rus, Vladimir Putin, simțindu-se  încurajat, își va muta războiul într-un țară membră NATO”, a declarat Biden.

Administrația Biden a cerut un ajutor în valoare de 106 miliarde de dolari în „cheltuieli de urgență” pentru Ucraina.

„Sincer, cred că este uimitor că am ajuns în acest punct în primul rând. Republicanii din Congres sunt dispuși să-i ofere lui Putin cel mai mare cadou la care ar putea spera și să abandoneze conducerea noastră globală", a spus Biden.

Menționând că Ucraina defavorizată a reușit să reziste timp de aproape doi ani după invazia rusă a vecinului său de vest, Biden a spus: „Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige”.

Dacă liderul rus reușește să învingă Ucraina, el ar putea foarte bine să-și continue agresiunea pentru a include o țară membră NATO, declanșând regula Alianței de securitate care cere ca alte țări NATO să vină în apărarea acesteia.

„Dacă Putin ia Ucraina, nu se va opri aici”, a avertizat Biden.

„Vom avea ceva ce nu căutăm și pe care nu-l avem astăzi: trupe americane care luptă cu trupele rusești”, a avertizat Biden.

Putin nu se va opri la Ucraina. Va porni spre Moldova,  Georgia și Țările Baltice

Carta NATO nu oferă Statelor Unite de ales: dacă Putin își va muta războiul în Polonia, de exemplu, națiunile NATO, inclusiv Statele Unite, ar avea datoria să intervină.

Citește și: Războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025: „Nu se va încheia atât de repede pe cât ne-am dori”

Și dacă Statele Unite sau oricare dintre cele 31 de țări din alianță ezită în a-și trimite propriile armate pentru a-și apăra un coleg NATO, Putin a atins un obiectiv cheie - slăbirea Alianței.

„Dacă Putin preia Ucraina, va lua și Moldova, Georgia, apoi poate Țările Baltice”, a declarat și președintele Afacerilor Externe al Camerei, Michael McCaul (R-Texas). 

Citește și: Casa Albă îl ironizează pe Putin după anunțul că va candida din nou: „Va fi o cursă grozavă”

„Și atunci ideea că va trebui să punem trupe pe teren cum a spus secretarul Austin a este foarte probabilă”, a continuat McCaul.

„Asta este ceea ce încercăm să evităm.”

McCaul a insistat că avertismentul lui Austin demonstrează că ajutorul pentru Ucraina înseamnă mai mult decât a ajuta Kievul. El a spus că SUA „își vor pierde toată încrederea în fața aliaților NATO”.

„Nimeni nu va mai avea încredere în noi”, a precizat McCaul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te