SUA trimit tancuri Abrams și sisteme Himars în Taiwan contra China. România are ambele arme

DE Mona Lazăr | Actualizat: 13.05.2025 - 18:18
SUA trimit tancuri Abrams și sisteme Himars în Taiwan contra China. România are ambele arme - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
SUA trimit tancuri Abrams și sisteme Himars în Taiwan contra China. România are ambele arme - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Taiwanul este într-un proces de reînarmare, iar sistemele preferate care sunt achiziționate sunt din SUA. Vorbim de rachete de precizie sau tancuri moderne. China nu vede cu ochi buni aceste achiziții mai ales că vorbim de sisteme de ultimă oră.

SHARE

Taiwanul a efectuat prima sa operațiune de tragere cu rachete HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) achiziționate din Statele Unite, în timp ce insula autoguvernată își modernizează capacitățile de a respinge un potențial atac chinez.

China susține că Taiwanul face parte din teritoriul său și a amenințat că va folosi forța pentru a aduce insula sub controlul său.

SUA trimit tancuri Abrams și sisteme Himars în Taiwan contra China. România are ambele arme

Primul lot de 11 rachete HIMARS a fost livrat Taiwanului în noiembrie.

Unitățile montate pe camion pot lansa mai multe rachete ghidate de precizie în același timp și au fost folosite de Ucraina împotriva Rusiei în conflictul lor în curs.

Citește și: Cel mai mare hidroavion din lume, AG600 din China costă 20.000.000$. Spionează SUA și Taiwan

Colonelul Ho Chih-chung a declarat reporterilor că personalul tehnic american a fost prezent în timpul tragerii cu rachete și a ajutat la rezolvarea unei „erori de semnal” în timpul primei runde, când cele trei lansatoare nu au tras simultan.

Furnizor de arme pentru Taiwan

„Credem că acest exercițiu oferă o oportunitate de a ne îmbunătăți capacitățile de operare, permițându-ne să demonstrăm mai bine o pregătire de luptă realistă în caz de război”, a spus Ho.

Washingtonul a rupt relațiile diplomatice oficiale cu Taipei în 1979 în favoarea Beijingului, dar a rămas cel mai important susținător și furnizor de arme al Taiwanului.

Citește și: China, „acțiuni ofensive” în jurul Taiwanului. Taipei, în alertă militară maximă

În ultimele cinci decenii, Statele Unite au vândut Taiwanului echipamente militare și muniții în valoare de miliarde de dolari, inclusiv avioane de vânătoare F-16 și nave de război, provocând furia Chinei.

Se schimbă tancurile vechi

În plus, Taiwanul urmează să primească un impuls semnificativ pentru forțele sale blindate, prin sosirea a 42 de tancuri de luptă principale M1A2T Abrams din Statele Unite până la sfârșitul lunii iunie 2025, în urma livrării unui lot inițial de 38 de tancuri în decembrie 2024.

Aceasta marchează un pas esențial în modernizarea flotei de tancuri îmbătrânite a Taiwanului, înlocuind platforme învechite precum M60A3 Patton și CM-11 Brave Tiger, care au servit drept coloană vertebrală a forțelor sale terestre timp de decenii. Achiziția, parte a unui acord de 2 miliarde de dolari aprobat în 2019, își propune să îmbunătățească capacitățile defensive ale insulei pe fondul provocărilor regionale de securitate în continuă evoluție.

Ce are România

În total, Armata Română va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre după ce au fost livrate ucrainenilor care au reușit să facă ravagii printre trupele ruse de ocupație. Pe mâna militarilor români au ajuns deja 36 de lansatoare.

Apoi, România este în proces de achiziție a 54 de tancuri Abrams model M1A2SEPv3, un tip de tanc modernizat, similar cu cel folosit și de Armata SUA. Ele vor costa 1,07 miliarde de dolari. Mașinile de luptă vor începe să sosească în România după 2026.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te