SUA trimit F-16 de la „cimitirul de avioane”. Ucraina le folosește la piese de schimb

DE Mona Lazăr | Actualizat: 02.05.2025 - 18:52
SUA trimit F-16 de la „cimitirul de avioane”. Ucraina le folosește la piese de schimb - FOTO: X
SUA trimit F-16 de la „cimitirul de avioane”. Ucraina le folosește la piese de schimb - FOTO: X

Avioane F-16 neoperaționale sunt scoase din cimitir și trimise în Ucraina pentru a sprijini flota tot mai mare de avioane de luptă donate de Europa, pe care țara o folosește acum în lupta împotriva Rusiei.

SHARE

Această tranzacție a fost confirmată pentru TWZ de către Forțele Aeriene ale SUA după ce au apărut recent fotografii care arată avioane F-16 parțial dezasamblate încărcate pe un avion de transport An-124 ucrainean în Arizona. Sistemele de urmărire a zborului au arătat transportul în traseul lui spre Polonia.

SUA trimit F-16 de la „cimitirul de avioane”. Ucraina le folosește la piese de schimb 

Citește și: Balcanii se înarmează: Croația și Serbia iau avioane Rafele, România cumpără F-35, Bulgaria: F-16

Potrivit unui purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene, Departamentul Forțelor Aeriene „a sprijinit susținerea avioanelor F-16 donate de Europa către Ucraina, furnizând Ucrainei avioane F-16 scoase din uz și complet neoperaționale pentru piese. Aceste F-16 au fost retrase din utilizarea activă în SUA și nu pot fi pilotate. Este important de menționat că le lipsesc componente critice, cum ar fi un motor sau un radar, și nu au putut fi reconstituite pentru utilizare operațională.”

Dovezile că avioanele F-16 se îndreptau spre Ucraina au apărut săptămâna trecută, când pe rețelele de socializare au început să circule fotografii care arătau cel puțin trei avioane F-16 ambalate în folie, fără aripi, cozi și motoare fiind încărcate pe un An-124 al companiei Antonov Airlines pe Aeroportul Internațional Tucson, Arizona.

Destinația, Rzeszów-Jasionka

Datele de urmărire a zborurilor disponibile publicului au confirmat că An-124 în cauză, cu numărul de înmatriculare UR-82027, a aterizat la Tucson pe 25 aprilie. După ce avioanele F-16 demontate au fost încărcate, acesta a decolat pe 26 aprilie, îndreptându-se spre Aeroportul Rzeszów-Jasionka din sud-estul Poloniei. Acest aeroport este un nod de tranzit vital pentru materialele militare furnizate de Occident, destinate Ucrainei.

Citește și: Cumpărăm 32 de avioane de luptă F-35 pentru 6.500.000.000 $, cea mai scumpă achiziție a MApN OFICIAL

Dovezile indicau că Statele Unite au furnizat aceste avioane Ucrainei, deși confirmarea oficială a lipsit până acum. Exista, de asemenea, posibilitatea ca acestea să fie destinate utilizării de către Polonia, posibil pentru piese de schimb sau instruire la sol. Polonia este, de asemenea, operator de F-16, deși aceste avioane sunt avioane F-16C/D Block 52+ mult mai avansate în comparație cu modelele A/B utilizate de Ucraina.

Avioane de la Garda Națională

Aeroportul Internațional Tucson este situat în apropierea Bazei Forțelor Aeriene Davis-Monthan, care găzduiește cimitirul de aeronave al armatei americane, cunoscut anterior sub numele de Grupul 309 de Întreținere și Regenerare Aerospațială (309th AMARG).

Deși ambalate în folie se pot identifica exact ce versiuni de F-16 au fost implicate în acest transfer prin prezența antenelor IFF „tăietoare de păsări” pe „nas”. Acestea sugerează că sunt variante mai vechi de avioane Block 15 (ADF), care erau utilizate anterior de Garda Națională Aeriană. Am solicitat oficial date specifice despre numărul de avioane implicate, dar autoritüäile miltare au refuzat să ofere mai multe informații, a precizat publicația.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te