SUA și Israelul discută exerciții militare pentru „scenariul Iran”

DE Adina Mutăr | 09.12.2021 - 20:04
SUA și Israelul discută exerciții militare pentru „scenariul Iran”/foto: jc

Șefii Apărării americani și israelieni au discutat joi despre exerciții militare pentru cel mai rău scenariu, acela de distrugere a instalațiilor nucleare ale Iranului, în cazul în care diplomația eșuează.

SHARE

Administrația Biden face eforturi pentru a înăspri aplicarea sancțiunilor împotriva Iranului și trimite o delegație la nivel înalt în Emiratele Arabe Unite săptămâna viitoare, pentru a încerca să stopeze o colaborare cu Iranul, a informat joi Wall Street Journal. 

Delegația, care îl va include pe șeful Biroului pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei, Andrea Gacki, va avertiza firmele private și băncile din Emiratele Arabe Unite că „se confruntă cu riscuri extreme” dacă vor continua cu serviciile în domeniile sancționate ce vizează Iranul.

Discuțiile programate ale SUA cu ministrul israelian al Apărării, aflat în vizită, Benny Gantz, urmează după o informare de la 25 octombrie a liderilor Pentagonului adresată consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, cu privire la setul complet de opțiuni militare disponibile pentru a se asigura că Iranul nu va putea produce o armă nucleară. 

Pregătirile dintre SUA și Israel, care nu au fost raportate anterior, subliniază îngrijorarea occidentală cu privire la discuțiile nucleare dificile cu Iranul, despre care președintele Joe Biden sperase că vor reînvia Acordul nuclear din 2015, abandonat de predecesorul său, Donald Trump.

Însă oficialii americani și europeni și-au exprimat îngrijorarea după discuțiile de săptămâna trecută cu privire la cererile „ample” din partea noului Guvern al Iranului, accentuând suspiciunile în Occident că Iranul trage de timp pentru a avansa programul nuclear.

Oficialii americani au refuzat să ofere detalii despre potențialele exerciții militare.

Gantz, într-o postare pe Twitter la plecarea în Statele Unite, a declarat: „Vom discuta posibile moduri de acțiune pentru a asigura stoparea intrării Iranului în sfera nucleară și extinderii prezenței în regiune”. 

Citește și

Beny Steinmetz, reținut pe aeroportul din Atena

Șeful Mossad, în vizită la Washington pentru strategii privind programul nuclear al Iranului

 

Negocierile nucleare vor fi reluate joi, potrivit oficialului Uniunii Europene care prezidează discuțiile, iar trimisul special al SUA pentru Iran intenționează să se alăture în weekend.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat săptămâna trecută că Iranul a început procesul de îmbogățire a uraniului până la o puritate de până la 20% cu o cascadă, sau un grup, de 166 de mașini avansate IR-6 la uzina sa din Fordow, care este săpată într-un munte, făcându-l mai greu de atacat.

Având în vedere că beneficiile nucleare ale acordului sunt acum puternic compromise, unii oficiali occidentali spun că a mai rămas puțin timp înainte ca baza acordului să fie deteriorată ireparabil.

Astfel de exerciții ale Statelor Unite și Israelului sunt semnale directe către Iran că Statele Unite și Israel sunt decise în a împiedica obținerea de arme nucleare.

Statele Unite ar putea da Israelului Massive Ordnance Penetrator, distrugătorul de buncăre, o bombă de 40.000 de dolari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te